Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta a spus liderul grupului PNL-PV din Consiliul Local Reşiţa, după ce aleşii urbei au respins, cu unanimitate de voturi, ideea cumpărării funicularului de către autoritatea locală.

Şedinţa ordinară a aleşilor reşiţeni aferentă lunii iulie a început cu o stare de aparentă apatie, consensul fiind cuvântul de ordine al votului primelor proiecte. Spiritele s-au înfierbântat însă atunci când s-a ajuns la rectificarea de buget, iar Mirel Sabo, liderul grupului PSD-PMP, a subliniat că, deşi ar vota proiectul în sine, nu este de acord cu banii alocaţi cumpărării funicularului. Pe lângă că ar fi vorba despre o sumă de 609 mii de lei (129.567 euro), proiectul vizând cumpărarea le-a fost pus consilierilor sub nas cu câteva minute înainte de începerea şedinţei, printre urgenţe. Mirel Sabo a considerat că, pentru funicular, trebuie o dezbatere publică serioasă, pentru a afla exact ce-şi doresc reşiţenii.

După câteva contre, s-a constatat că proiectul european, valorând undeva la 5 milioane de euro, care s-ar pune pe roate în jurul funicularului, se bazează pe o expertiză tehnică făcută acum zece ani, care trebuie actualizată. „Din punctul meu de vedere nu există şi nu voi vota nici eu acest proiect de hotărâre“, a conchis și liberalul Hadrian Popescu. Aşadar, anexa bugetară referitoare la funicular a fost retrasă, iar proiectul vizând cumpărarea obiectivului a fost respins cu unanimitate de voturi, în absenţa iniţiatorului, primarul Ioan Popa.

Pe scurt, partea centrală a funicularului de calcar, monument industrial simbolic, reprezentativ pentru Cetatea de Foc de odinioară, ar urma să fie modernizat şi să constituie baza pentru o promenadă, un loc de bungee jumping, o tiroliană şi câteva mici localuri de alimentaţie publică. Dar proiectul nu este întru totul pierdut. Asta pentru că banii europenilor ne pot fi alocaţi până în 2020, însă proiectul trebuie depus până cel târziu în februarie 2019.

4 Comments

 1. Din pacare soarta funicularului din Resita este una singura: demontat si la fier vechi. Asta daca nu valoarea lui de fier vechi este mai mica decat costul demontarii. In caz contrar asteptam sa ne pice in cap sau pe masini.

  Se poate observa apetitul nemasurat a Primariei Resita ca sa nu zic a primarului pentru promenade, distractii – cat mai multe terase ( oare cat or fi cotizat la partid patronii celor 2 terase din centru?) si alte nezdravanii gen Mazare la Mamaia,

  Vom face aici la Resita un mare-mare Valiug!

  Ca in rest ce mai trebuie pe aici prin Resita nu mai conteaza, circ sa fie 🙂

  Ex-Tinctor

  • Acest funicular este pericol public ,demontarea lui sa il faca proprietarul care l-a cumparat de la CSR ,iar Primaria Resita sa faca mai multe zone verzi cu pomi si flori,unde mergi prin oras doar de masini dai ,prea multe masini sunt in Resita ce polueaza .

   • O să fie demontat funicularul pe banii proprietarului atunci când același proprietar o să scoată șina de tramvai pe banii lui…

 2. rica.venturiano Reply

  din pacate , se repeta , miscarea?
  de 12 ani se pune problema acestei constructii metalice !
  daca era in Paris sau in Londra , astea stiau ce sa faca cu el…
  devenea un real simbol..
  cand cei de la CSR au vrut sa-l demoleze s-a opus Primaria ….cand l-a oferit spre vanzare cu titlu gratuit s-a opus marele guris psdist Benga care era mare consilier mare…cand s-a vrut cumparare s-a opus acelas consilier , devenit dupe deputat, dupe inspector, dupe seful muzicantilor…parca din meditaii la fizica se faceau bani mai multi.
  asa ca telenovela reincepe
  cine pierde ceva…habar nam…numai ca pentru unii se platesc indemizatii din banii nostrii.

Adaugă comentariu