Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ne-o spune, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate, senatorul Ioan Narcis Chisăliţă, care a mai adăugat că guvernarea PSD a fost foarte bună pentru România, doar că PSD nu a ştiut cum să le comunice corect oamenilor toate măsurile luate!

Jurnal CS: Domnule senator, vă rog să îmi spuneţi cele mai importante trei proiecte legislative ale căror iniţiator sau coiniţiator aţi fost şi care sunt beneficiile lor pentru români.

Ionuţ Chisăliţă: Da, vi le exemplific pe cele mai importante. 1. Legea care modifică folosirea voucherelor. Prin acest proiect voucherele de vacanță vor putea fi folosite și de copii celor ce beneficiază de ele pentru a merge un tabere de vacanță! Astfel, părinții cu venituri reduse vor avea posibilitatea să-și trimită copii în tabere școlare, iar banii vor putea fi folosiți pentru modernizarea taberelor școlare în folosul copiilor.

2. Modificarea legii învățământului pentru accesibilizarea unităților de învățământ în favoarea copiilor cu dizabilități. De fapt, acest proiect a pornit de la o realitate pe care am întâlnit-o în școli ! Prin acest proiect toate școlile sunt obligate, acolo unde învață copii cu dizabilitate motorie, fie să doteze şcoala cu elevator, fie să mute clasa la parter.

3. Modificarea legii adopției prin care persoanele singure, monoparentale, care adoptă un copil să beneficieze de o indemnizație mărită. În prezent această indemnizație este insuficientă. Aș vrea să mai spun un lucru. De când sunt parlamentar pot spune că sunt unul din puținii parlamentari care a avut nu doar propuneri legislative, ci unele au devenit LEGE!

Jurnal CS: La sfârșitul anului trecut ați trecut printr-un moment dificil fiind acuzat de instituțiile statului că v-aţi folosit funcția politică pentru a sprijini un coleg în obținerea unei funcții publice. Cum comentați?

Ionuţ Chisăliţă: În primul rând vreau să spun foarte clar un lucru. Nu am nici o legătură cu acuzațiile aduse celor de la Arad. În al doilea rând, nu mi-am exercitat influența politică și nici nu am sprijinit vreun coleg pentru a obține vreo astfel de funcție. Funcția de secretar executiv este o funcție organizatorică care nu îmi dă dreptul să influențez în nici un caz numirea într-o funcție publică. În rest, ce am avut de declarat am declarat procurorului de caz.

Jurnal CS: Ați pledat mereu pentru oameni noi în partid, pentru oameni tineri și ați și adus tineri în PSD CS. De ce a pierdut PSD alegerile din anul 2019?

Ionuţ Chisăliţă: Într-adevăr unul din obiectivele mele, în momentul în care am preluat președinția organizației Reșița, a fost aducerea de tineri în partid chiar în conducerea organizației. Mă bucur că am reușit acest lucru, iar PSD REȘIȚA este una din organizațiile în care, într-o proporție covârșitoare, conducerea este dată de oameni noi, tineri care au venit în partid pentru a aduce un plus de valoare, tineri care și-au dovedit valoarea în domeniile lor de activitate. Cred că partidul are nevoie de astfel de tineri în conducerea cât mai multor organizații, care înainte de a fi oameni politici sunt profesioniști. Mă bucur că am reuşit să schimb într-un fel ceea ce se spunea despre PSD că este un partid spre care tinerii nu se îndreaptă.

Alegerile le-am pierdut pe fondul unor greșeli repetate, a lipsei de comunicare a partidului cu cetățenii. Chiar dacă guvernarea PSD a fost una bună, o guvernare care a reușit creșterea salariilor, a pensiilor, care a sprijinit prin măsuri mediul economic, toate acestea regăsindu-se și în creșterea economică constantă, nu am reușit sau nu am știut să comunicăm toate aceste măsuri la nivelul spațiului public. Și nu în ultimul rând la nivel central nu am scos în față oameni noi.

Jurnal CS: Credeţi că proiectele sprijinite de guvernul PSD în Caraş-Severin vor continua?

Ionuţ Chisăliţă: Guvernarea PSD a însemnat foarte multe proiecte în judeţ. Este perioada în care au intrat cei mai mulți bani în Caraş-Severin. Este și meritul președintelui de organizație, doamna deputat Luminița Jivan care s-a zbătut să sprijine fiecare primar indiferent de culoarea politică. Sper ca aceste proiecte să continue, deși la modul cum a început guvernarea Orban, sunt sceptic.

Jurnal CS: Cum vedeți județul Caraş-Severin peste 10 ani? Și ce ar trebui făcut pentru ca tinerii să nu mai plece?

Ionuţ Chisăliţă: Peste 10 ani sper să avem un județ în care fiecare localitate să beneficieze de canalizare, drumuri asfaltate, apă curentă în fiecare casă, școli moderne, cămine culturale. De fapt lucruri firești. PSD a dat drumul și a început în mare parte să sprijine și să finanțeze prin diverse programe și aici vreau să reamintesc PNDL, un program care a dus la dezvoltarea comunităților locale. Unul din obiectivele asumate în momentul preluării guvernării în 2016 a fost sprijinirea tinerilor pentru a rămâne în țară. Am făcut acest lucru prin diverse măsuri și programe. Începând de la creșterea salariilor până la facilități acordate tinerilor care încep o afacere sau programe de sprijinire a tinerilor fermieri pentru încurajarea acestora să investească în agricultură. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile luate de către noi. Sper ca toate aceste măsuri să nu devină istorie din cauza guvernării PNL. Cred însă că PSD va reuși să-și regăsească forța interioară și să redevină cu cea mai mare susținere populară.

Jurnal CS: Cum vedeți alegerile de anul acesta?

Ionuţ Chisăliţă: Va fi un an cu două tipuri de alegeri: locale și parlamentare. PSD Caraș-Severin își dorește să câștige cât mai multe primării, toți primarii PSD demonstrând prin proiectele realizate că sunt oameni gospodari, care merită încrederea în continuare a cetățenilor. Acolo unde nu avem primari, vom propune candidați respectați de comunitate. Candidatul pentru Consiliul Județean este, de asemenea, extrem de important , organizația PSD CS fiind extrem de mobilizată pentru a câștiga această competiție. Pe de altă parte, ne pregătim să câștigăm și alegerile parlamentare, PSD demonstrând că este un partid care are soluții care să vină în sprijinul cetățenilor și pentru a asigura un nivel de trai care să fie comparabil cu cel al țărilor din UE.

Jurnal CS: Vă mulţumim.

JCS-Nina Curiţa