Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – De data asta în Consiliul Local Caransebeș, după ce consilierii PSD au cerut micșorarea tarifelor de salubritate sau desființarea societății de profil și aducerea unui operator privat.

Social-democrații reclamă faptul că ordonanța privind taxarea la groapă a deșeurilor, care ar fi fost invocată pentru creșterea tarifului la gunoi, a fost suspendată, în caz contrar urmând să sesizeze Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice.

„Luna viitoare, Transal să vină cu o propunere de micșorare a tarifului, pentru că acest cost e destul de mare pentru populație. Dacă nu, să găsim alte soluții, putem să desființăm Transal, să găsim alt operator să vină la licitație, să ne aliniem la tarifele din județ. Iar ce au plătit oamenii în plus să fie pentru lunile viitoare, să nu mai plătească”, a spus consilierul Valentin Dascălu.

Directorul Transal, Ovidiu Chimigeriu, a explicat însă că majorarea tarifelor a fost cauzată, în principal, de creșterea salariului minim pe economie.

„Mărirea tarifului nu a fost strict pentru taxa de transport. A fost pentru că în 2013 salariul minim era de 750 de lei, iar în 2017 de 1450 lei. Nu există niciunde în lege sau în ordonanță obligația ca după suspendarea taxei să se revină la tariful anterior. Prețul unitar va fi stabilit de ADI Intercom Deșeuri când se va deschide deponeul de la Lupac. Am un document semnat de câştigătorii licitației pentru deponeul de la Lupac în care ne anunță că prețul pe tonă va fi de 211 lei, iar în momentul de față Transal duce gunoiul cu 133 de lei. Chiar dacă noi, când se va deschide Lupacul, vom putea avea un tarif mai mic, de fapt nu vom putea, pentru că va fi ca la apă, același preț la nivel de județ, unul foarte mare”, a mai precizat Chimigeriu, subiectul tarifelor la gunoi când va deveni funcțional deponeul de la Lupac nefiind deloc pe placul aleșilor PSD.

S-a referit, în schimb, la subiect primarul Felix Borcean, potrivit căruia „e complicată problema gunoiului în perspectiva majorării tarifelor și a uniformizării lor la nivel de județ. Cred că în acel moment Caransebeșul va avea un statut privilegiat, în sensul că cei din Oțelu, Reșița sau alte exemple date vor suferi o dublare sau chiar triplare a tarifelor, în timp ce la noi creșterea va fi una ușor suportabilă. Despre tariful din Caransebeș, vă pot spune că Transal face permanent investiții și face cea mai bună colectare selectivă în momentul de față din județ”.

Ce ar mai fi de spus? Că ideea aleșilor PSD vine în sprijinul populației, nu contestă nimeni. Curios este însă că aleșii PSD nu mai au aceeași vehemență în a cere micșorarea tarifului atunci când vine vorba de apă și canalizare. Mai ales apă, pentru că la Caransebeș apa vine prin cădere, iar prețul real ar trebui să fie mult mai mic decât cel perceput acum de AquaCaraș.