Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Mai scump cu 6 lei decât actualul tarif, dar mai ieftin cu 9 lei decât ar fi vrut operatorul de salubritate! Intră în vigoare din prima zi din 2023!

Atât de mult discutatul tarif la gunoi a ajuns din nou, pe masa aleșilor locali, deși la un moment dat se vorbea și de o taxă de habitat în locul acestuia. Cum proiectul era același de luna trecută când nu a fost votat decât de nouă consilieri, nu îndeajuns pentru a fi aprobat, de data aceasta viceprimarul Bebe Pasere a venit cu un amendament: „Am un amendament, 18 lei plus TVA, adică 21,4 lei, față de propunerea inițială la persoanele fizice, și 160 de lei plus TVA la juridice. Transal a venit cu un program unde erau și reducerea cheltuielilor salariale la TESA și reduceri de personal tot la TESA. Am văzut că au fost identificați și peste 1000 de noi abonați, consider că ceea ce au propus ei, 21,7 lei plus TVA (aproape 26 de lei-n.r.) la persoane fizice este enorm. Iar pe firme, cu 190 de lei plus TVA, le aruncam în cap”.

Primarul Felix Borcean a agreat amendamentul, în condițiile în care cei de la Transal Urbis au mai multe măsuri în planul de redresare a societății care are o datorie de 1 milion de euro. Una dintre acestea, convenită deja cu liderul de sindicat care și-a dat seama ca Transal e într-o situație complicată, disponibilizarea a 15 oameni de la TESA. „Sunt total de acord cu propunerea, Transal a luat deja unele măsuri, dacă ei continuă cu acest pachet de măsuri care e absolut necesar… Dacă lucrurile stau cum trebuie, o să lăsăm așa prețul, nu mai propun taxa de habitat. Dacă vedem și din partea Transal că există disponibilitate în a lua acele măsuri pe care trebuie să le ia, adică să vedem măsuri și din interior… Ei au cerut 30 de lei, ceea ce le-ar fi permis să funcționeze cu actualul număr de angajați, de 104, dar cu toți suntem de acord că 40 la TESA la 60 de muncitori este disproporționat”, a punctat edilul, care a revenit apoi asupra cifrei de angajați TESA. Nu 40, ci 28!

„Suntem ca nişte boieri…“

Chiar și așa, mult prea mult, în condițiile în care spitalul, spre exemplu, are 27 de persoane la TESA, dar de 5 ori mai mulți angajați decât salubritatea! Liberalii au vrut să vadă întâi cum merg măsurile de redresare și apoi să se discute de preț, s-a vorbit și de faptul că, sub fosta conducere Minea-Cozma, operatorul de salubritate a înregistrat în 2022 pierderi în fiecare lună, iar la un moment dat s-au folosit expresii gen „nu putem să luăm pielea de pe oameni”. „Ca să fie șefi de servicii cu salariul aferent, au pus încă șapte în subordine, altfel nu puteau să fie șefi. Nu au luat nicio măsură în ce privește personalul TESA”, a precizat și Ionel Sabadiș (PSD).

Liberalul Puiu Paica a lansat o adevărată tiradă la adresa celor care au condus operatorul de salubritate până în urmă cu câteva săptămâni: „Suntem ca niște boieri care punem bir pe oameni. Cu firme cu tot încasează 700 de mii lunar, cum naiba nu le ajung banii? De ce toți care se duc acolo șefi vor numai salarii mari? Și rezultate nimic. Carburanții s-au ieftinit. 15 lei tariful la gunoi e destul, toată ziua punem bir, sunt oameni care n-au ce mânca, știți asta? S-au angajat tot felul de nenorociți fără experiență, cum e posibil? De ce mai e Minea acolo? Ăștia sunt niște sugători de bani, niște ciripitori în ureche”.

La vot, de data aceasta, PSD și PRO România au avut un sprijin în consilierul Aurel Păsat (PMP), care a înclinat balanța, aducând cel de–al zecelea vot atât de necesar ca proiectul de majorare a tarifelor la gunoi să treacă. Concluzia a tras-o primarul Borcean: „Nu luăm doar măsuri populare, trebuie să rupem cumva pisica. Chimigeriu a venit de mai multe ori cu propunere de mărire și nu am fost de acord din cauza populismului nostru, și mă includ și eu aici, ba chiar, la un moment dat, actualii mei colegi (PSD, în 2017-n.r.) au micșorat prețul”.

JCS-Răzvan Mihalcea