Gunoi „deștept”, depozitat pe insule verzi - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – De la 1 iulie, Brantner mărește tarifele astfel că agenții economici și instituțiile publice vor plăti 154 lei/metru cub cu TVA, față de 136 lei/metru cub, în vreme ce populația va plăti 15 lei pe lună de persoană cu TVA, față de 13 lei pe lună!

Majorarea vine ca urmare a solicitării pe care Brantner a depus-o încă din luna ianuarie, moment când au crescut atât salariul minim, cât și prețul la combustibil. „S-a tot amânat, dar acum nu mai putem suporta costurile. Profitul societății este acum de 1,5%”, afirma în recenta ședință de consiliu local directorul Brantner, Marius Burileanu. Consilierii au votat solicitarea societății, însă primăria și EMZ vor pune bazele unui sistem inteligent. În noul sistem, cetățenii vor plăti în funcție de cantitatea de deșeuri pe care o generează.

„Depui gunoiul folosind o cartelă sau telefonul mobil, iar operatorul te ia automat în evidență cu volumul de deșeuri pe care-l depui. La sfârșitul lunii, primești factura pe telefon și plătești în funcție de cât gunoi generezi. Nu se plătește nimic pentru deșeurile reciclate, din plastic, hârtie, metal, sticlă”, a descris primarul Ioan Popa proiectul pilot, denumit „insule verzi”, care va fi implementat în cinci puncte de colectare din zona centrală a orașului.

Primăria însă vrea să extindă proiectul la 100 din cele aproximativ 220 de puncte de colectare din oraș, grație PNRR care finanțează astfel de obiective. În opinia primarului, noul sistem va încuraja oamenii să selecteze deșeurile de acasă. Pentru asta însă este nevoie de un operator cert, pe o perioadă lungă de timp. Brantner are un contract în derulare doar până la desemnarea unui nou operator de salubritate.

Recent a avut loc o licitație în acest sens, anulată însă de ADI Intercom Deșeuri în urma unei contestații depusă de Retim. S-a decis reluarea licitației și, dacă procedura va decurge bine, în șase luni ar trebui desemnat noul operator, cu care primăria va putea discuta și despre insulele verzi pe care le vrea implementate în oraș.

„Nu poți cere asta operatorului Brantner care nu știe dacă peste șase luni va mai fi sau nu în Reșița. Eu sunt mulțumit că ei sunt aici întrucât, cu ajutorul lor, am trecut de perioada de criză când duceam gunoiul la Oradea”, afirma primarul. Cât despre noile tarife, Popa apreciază că, față de Europa, sunt de cinci ori mai mici, iar în România încă se plătește pentru salubritate sub un pachet de țigări pe lună. Pe noul sistem însă, se va plăti mult mai puțin.

JCS-Ionel Ivașcu