Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – O imagine cu primul exemplar de zimbru adus în sălbăticia pădurilor din Munţii Ţarcu a fost surprinsă zilele trecute, de rangerii de la WeWilder. Guni este sănătoasă, puternică şi spectaculoasă!

În urmă cu mai bine de şapte ani, WWF România a început în Munţii Ţarcu procesul de reintroducere a zimbrilor în natură. În colaborare cu WeWilder, acţiunea de la Măgura Zimbrilor, comuna Armeniş, şi-a arătat rezultatele. Peste 100 de zimbri trăiesc acum în libertate în pădurile de la poalele Munţilor Ţarcu.

Rangerii WeWilder au monitorizat cu atenţie evoluţia şi comportamentul acestor mari mamifere în sălbăticie. Concluzia a fost una unanimă: exemplarele de zimbru s-au adaptat perfect la condiţiile din Munţii Ţarcu. În acţiunile lor de monitorizare, rangerii de la WeWilder au observat mai mulţi viţei fătaţi recent. Semn bun, susţin aceştia.

De curând, un fapt i-a surprins pe rangerii de la cele două asociaţii. Prima femelă adusă tocmai din Suedia a stat frumos „la poză“. Guni poate fi considerată o adevărată deschizătoare de drumuri în pădurile din Munţii Ţarcu. Întâlnirea cu rangerii a fost o plăcere şi încântare pentru cei ce îngrijesc aceste mamifere, dovadă că munca lor este încununată de succes.

„O fi ea? Guni? Deschizătoarea de drumuri? Cea care a condus acum câteva veri o turmă de zimbri la cele mai înaltă altitudine înregistrată de când a început munca de rewilding și refacere a populațiilor libere de zimbri din Europa? (peste 2.000 m). Daniel Hurduzeu, ranger ce monitorizează zimbrii și procesul de resălbăticire de la începutul inițiativei noastre din 2014, unul dintre primii coechipieri locali, îi recunoaște cel mai bine dintre noi toți și ne confirmă că e ea. Această femelă provine din Suedia, de la Centrul de reproducție Avesta, și a fost surprinsă azi de cel mai nou membru al echipei noastre, Gabri Retez, un tânăr ecolog foarte talentat ce a fost la tracking și monitorizare cu ceilalți membri ai echipei de teren: Matei, Mihai, Cătălin. Sunt deja cinci ani de când Guni explorează zonele sălbatice de la poalele Munților Țarcu, iar azi vedem cu toții că e sănătoasă, puternică, spectaculoasă“, au arătat cei de la WeWilder pe pagina de Facebook.

JCS-Nicoleta Moraru