Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În vreme ce actuala administrația județeană și cea a spitalului se laudă cu noul aparat, ies la rampă oameni care arată cu degetul!

Vechiul RMN al județului funcționează „bine-mersi“ la alții. Asta este poezia repetitivă pe care o auzim în ultimele zile. Deși aparatul a băgat spitalul județean în groapă, în mandatul Alinei Stancovici, șeful grupului PSD din Consiliul Județean, Ioan Crina, și președintele Casei de Sănătate, Ionuț Popovici, împărtășesc acum aceeași poezie.

Bine, poezia nu e vreun argument folosit împotriva Alinei Stancovici, ci împotriva președintelui Consiliului Județean, Romeo Dunca, și a managerului Mircea Laza, de la Spitalul Județean. Crina și Popovici spun că Laza n-are contract de finanțare cu Casa, în vreme ce RMN-ul de la Laza din ogradă continuă să presteze servicii gratuite pentru pacienții internați în spital și pentru cei asigurați, care vin cu trimitere.

„Vă relatez o hoție cu acte în regulă! Cu acte în neregulă, se corectează Crina. RMN-ul a fost cumpărat de CJ și dat unei asociații Salus Remedies, care îl exploata. Avea decontările cu Casa, la venituri, pentru pacienții care veneau cu trimitere, și pentru cei internați în spital făceau RMN-urile gratis. Aveau venituri în jur de 600.000 pe an. După felul cum s-au desfășurat evenimentele, e un grup infracțional.“

Crina spune că la defectarea RMN-ului, vechi de 10 ani, s-a luat decizia să nu se mai repare, ci să se vândă, cu 10.000 de euro, deși CJ calculează în continuare amortizări pe aparat, la 30 aprilie acestea fiind de 34.000 de lei, valoarea rămasă fiind de 205.000 de lei. „E de noaptea minții!“, spune consilierul, explicând că nu există un contract cu Casa, și vorbește despre „un tun de 1.700.000 de lei pe an, timp de 10 ani“, din funcționarea aparatului.

„Din păcate, astăzi, nu există un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a județului Caraș-Severin, spune Ionuț Popovici. Există două intenții, doi furnizori de servicii medicale noi. Au fost la noi, i-am îndrumat ce trebuie să facă, să-și pregătească documentele. Și, da, vom susține orice partener care respectă asigurații noștri. Pentru că noi tot ceea ce facem, facem pentru asigurații noștri.“, a încheiat șeful sănătății, adăugând poezia lui Crina,RMN-ul funcționează bine-mersi la alții.

Dunca explică de ce, după ce s-a stricat vechiul RMN, iar pacienții au rămas 4 luni întregi fără servicii, s-a decis renunțarea la acesta. CJAS nu mai deconta serviciile la întreaga valoare, aparatul fiind mai vechi de 10 ani, ci doar la 40% din prețul de listă al fiecărei investigații. „Timp în care salariile personalului ce îl deserveau și factura lunară de curent de 10.000 de euro pe lună, aferentă funcționarii aparatului, făcea o gaură mare în bugetul spitalului. Lipsa de control, serviciile făcute pe pile și incompetența managerială au făcut ca sume de peste 1,5 milioane de lei într-un an să fie cheltuite de spital pe consumabile necesare funcționarii acestui RMN învechit, fără ca cineva să plătească facturi pentru serviciile prestate.“

Inclusiv radiografiile făcute prin Urgențe au rămas nedecontate, pentru că nu le-a cerut nimeni. Plus că reparația aparatului costa 68.000 de euro, lucru care ar fi împovărat și mai mult costurile de funcționare ale acestuia. Iar pentru montarea noului RMN, era evident necesară scoaterea din spital a celui vechi.

Președintele CJ a povestit cum administrația județeană a încercat să caute bani să cumpere un aparat nou, performant, dar fără succes, pentru că acesta costa 950.000 de euro. Și dă exemplul celor din Motru care au găsit un aparat similar la 1,95 milioane de euro! Al nostru a fost însă cumpărat de partenerul privat cu 662.830 de euro, cu tot cu TVA.

„S-a acționat ca la carte, rapid și eficient ca și la privat, și în 4 luni am avut funcțional în spital un RMN marca Siemens nou nouț, ieșit din producție la sfârșit de an 2023. Astăzi nu mai plătim nici un leu pentru curent, nimic pentru salariile personalului de exploatare, nimic pentru consumabile și, în plus, încasăm lunar minim 10.000 de lei drept chirie pe locație. Spitalul nu plătește niciun leu pentru investigațiile făcute pacienților din unitate, ele fiind achitate de către Casa de Sănătate. La fel cum se achită și pentru alți solicitanți veniți din afară, cu bilet de trimitere. După orele de program și pentru cei fără nici un fel de asigurare medicală se fac investigații contra cost, fără să fie afectat bugetul spitalului. (…) De reținut că aparatul achiziționat de ministerul condus de dl ministrul PSD Rafila, cu 2.000.000 euro plus TVA este tot Siemens de 1.5 T.“, a încheiat Dunca.

Managerul Laza dă vina pe luptele electorale: „Iată că din nou ajung în politică, între cele două partide, lucru pe care nu mi l-am dorit niciodată. Am venit aici să fac treabă!“

JCS-A.M.