REŞIŢA – Vremea caldă va permite drumarilor să-şi răscolească mixturile în plombe pentru gropile Reşiţei.Realitatea străzilor reşiţene dă mari bătăi de cap conducătorilor auto, însă e corect să amintim faptul că în ultima vreme urbea a avut parte de asfaltări fără precedent. S-a asfaltat până şi pe ploaie şi s-a lucrat chiar şi la temperaturi extrem de scăzute. Dar rezultatul a fost că străzile au arătat, fie şi pentru câteva luni, altfel.
Legat de acest subiect, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a ţinut să precizeze: „Când timpul permite, noi suntem pregătiţi cu materiale, staţia de mixturi asfaltice funcţionează, domnul director (de la Patrimoniu – n.r.) poate să vă confirme, să vă spună mai multe lucruri, şefa Gospodăriei de asemenea, şi cred eu că în afară de acea zi de luni, acum o săptămână, şi de sfârşitul acestei săptămâni, mai bine zis sâmbătă, reprezintă mult prea puţin din cele zece zile necesare pentru a acoperi şanţurile, poate create, şi gropile din oraş. Ca să lucrezi trebuie să te pregăteşti, să te pricepi, să-ţi doreşti lucrul ăsta şi cred că toate astea le avem şi ne stau în atenţie. (…) Probabil după alte opt zile, că abia două au constituit în mare măsură perioadele când noi am lucrat sau durata când s-a acţionat. Acele două zile sunt prea puţine. Mai e nevoie de circa opt zile pentru a acoperi gropile din oraş“.
Lucrările n-au fost făcute şi deci nici nu ar trebui cârpite de către primărie, dar edilul urbei a explicat că situaţia va fi remediată. Şi dacă până nu demult tramvaiele erau blamate pentru crăpăturile din asfalt, acum că acestea nu mai circulă, a fost găsit un alt vinovat: traficul greu practicat intens şi în viteză de vechea industrie reşiţeană…
„Trei ani, drumurile sunt în garanţie. Dar e adevărat, în anumite zone e nevoie de intervenţie. Zona spre Minda, spre Văliug, de exemplu, acolo sunt câteva… hai să le spun gropi, create, sau, eu ştiu, poate soluţii aplicate necorespunzător. De ce? Jos a fost piatră cubică şi din cauza primei soluţii, trecând autovehicule agabaritice, poate şi în viteză, pentru că ştiţi din toamnă, din octombrie mai bine zis, până în martie, nu prea mai avem acele limitatoare de viteză. E adevărat, în câteva zone există probleme, dar am făcut o informaţie, practic am transmis-o prin dvs. reşiţenilor. Deci noi am recunoscut lucrul ăsta, l-am constatat. Repet, drumurile sunt în garanţie trei ani şi mai informez două lucruri reşiţenii, şi anume faptul că am avut o primă dezbatere cu traficul greu, pentru că noi am făcut drumuri, dar mereu ni se spune: să nu omorâm nici Combinatul Siderurgic, nici Uzina Constructoare, pentru că noi nu avem drumuri de centură. Pe lângă aspectele astea, cred că ar trebui ca şi porţiunile de drum importante din Reşiţa să aparţină celor care percep taxe – Companiei Naţionale de Drumuri, Autostrăzi. Ştiţi că am promis în campania precedentă, în 2008, că le transferăm la cei cu bani. Am reuşit pentru doi ani, după aceea ni le-au dat înapoi, fără a se specifica sursa de bani. Te descurci destul de greu să faci faţă cerinţelor dacă nu ai bani. Cred că asta va trebui să facem: să vedem ce se întâmplă cu traficul greu, să aşteptăm să se oprească ploile astea. Opt zile într-una să putem să lucrăm şi-atunci vedem împreună dacă e mai bine, e mai rău, să înceapă lucrările!“, mai spunea primarul Reşiţei.
Am încercat să aflăm mai multe detalii despre dezbaterea publică vizând traficul greu din municipiu, despre care n-a prea ştiut nimeni. Motiv pentru care vineri, 5 aprilie, am luat legătura cu Ildiko Szendrei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa, care ne-a explicat că putem obţine informaţiile abia luni, când n-a mai răspuns la telefon. Abia marţi, 9 aprilie, ni s-a explicat că dacă dorim totuşi detalii despre dezbaterea publică, va trebui să le cerem în scris. Până atunci, sperăm că municipalitatea va asculta îndemnul de a nu omorî nici combinatul, nici uzina…
Antoniu Mocanu