Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi inocularea trebuia începută în prima zi a lunii noiembrie, încă nu au sosit dozele necesare în judeţ.

Situaţia este reprezentativă la nivel naţional pentru că, acum zece zile, licitaţia pentru cele 600.000 de doze ce trebuiau să fie importate a fost anulată şi cele 400.000 de vaccinuri ce trebuie produse de către Institutul Cantacuzino nu vor fi puse la dispoziţie înainte de 15 decembrie, din cauza unor defecţiuni tehnice. Situaţia a fost prezentată miercuri, în cadrul Comitetului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, de către medicul primar epidemiolog Mircea Borcău, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.

„Asta înseamnă că, luând în calcul timpii necesarei distribuirii în teritoriu, campania de vaccinare va demara în ultima decadă a lunii decembrie sau cel mai târziu (din cauza sărbătorilor) la începutul anului viitor. În judeţ nu au fost semnalate cazuri de gripă, iar, pe criterii statistice, din punctul de vedere al DSP, vârful de morbiditate prin gripă se înregistrează la finalul lunii ianuarie. Prin urmare, chiar dacă această campanie va demara cu întârziere, va fi benefică pentru sănătatea populaţiei”, a declarat dr. Borcău.

În Caraş-Severin, grupele populaționale cu risc de a dezvolta complicaţii datorate gripei sunt 13.828 de persoane cu boli cronice, 270 de gravide, 3.200 de personal medical şi cadre care muncesc în instituţii de ocrotire, 2.502 rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială şi 14.683 de bătrâni peste 65 de ani.

Anul trecut, din 12.120 de doze de vaccin antigripal repartizat judeţului nostru, aproape 8.00 de cărăşeni au fost inoculaţi, 60% dintre aceştia fiind persoane cu boli cronice. Experianţa anilor trecuţi a arătat că, deşi dozele transmise în judeţ nu acoperă populaţia catagrafiată de către DSP, cele transmise nu au fost niciodată epuizate în totalitate, ba chiar au existat cazuri când suprlusul a fost transmis altor judeţe.

„Producţia de anticorpi care să asigure un filtru optim protector împotriva virusului gripal este de 14 zile de la inoculare. Preţul de achiziţie spre minister de la Institutul Cantacuzino este de opt lei, iar din import, 24 de lei pe doză. În farmacii, cel de import poate fi găsit cu preţuri între 25 şi 30 de lei”, a mai amintit reprezentantul DSP.