CARAŞ-SEVERIN – Spune Laura-Gabriela Iancu, prim-procurorul tribunalului cărăşean, în contextul în care există greşeli chiar şi în aplicarea legii penale, fiind de părere că „actul de justiţie trebuie să fie pur, onest şi să nu fie încrâncenat“.
Nu mai puţin de 6.847 de dosare penale au fost soluţionate, în 2019, de procurorii din Banatul de Munte, de la toate parchetele din judeţ, ceea ce înseamnă cu 15,46% mai mult faţă de 2018. Asta în condiţiile în care schema de personal era acoperită doar pe jumătate. În cadrul acestor dosare, a crescut şi numărul de rechizitorii, la 641, cu 21,85% mai mult decât în 2018. Totuşi, cifra achitărilor, de 3,7%, a ridicat o nemulţumire din partea Laurei-Gabriela Iancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Asta pentru că dintre cele 24 de achitări, 15 îi aparţin unui singur procuror cărăşean. Cazul va trece prin comisia de verificare, însă „atunci când nu există vinovaţi, suntem toţi vinovaţi, şi lipsa de fermitate, de la început, creează vinovăţia. Se poate greşi în aplicarea legii penale, dar greşeala trebuie să fie în favoarea omului“, sublinia prim-procurorul cărăşean, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute marţi pentru a prezenta raportul de bilanţ al activităţii pe anul trecut, derulată de instituţia pe care o conduce.
Legat de procurorul cu cele mai multe achitări, prim-procurorul a tras un semnal de alarmă: „O situaţie dezavantajoasă pe care o sesizez este că un singur procuror de pe raza Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin are 15 achitaţi“.
Legat de bilanţ, Gabriela Iancu a precizat: „Anul 2019 a fost un an greu, cu schimbări legislative, cu diferite probleme de drept cu care din păcate ne-am obişnuit. Am funcţionat cu un deficit de personal, a fost o activitate foarte grea, schemele de personal au fost 50%. Zona Banatului de Munte este considerată neatractivă şi nu reprezintă un ţel pentru grefieri, judecători, procurori care nu doresc să-şi desfăşoare activitatea în Banatul de Munte. Îmi amintesc un dicton de pe vremea romanilor: mai bine primul într-un sat decât al doilea la Roma. Aşa am gândit eu când am optat pentru Banatul de Munte. Din păcate, vremurile s-au schimbat şi tânăra generaţie nu-şi doreşte într-o zonă liniştită. Am specificat tot timpul că judeţul nostru este frumos, liniştit şi sigur. Şi depinde de noi, toţi cei care trăim aici, să-l facem şi să-l păstrăm aşa cum îl considerăm toţi, o zonă iubită de Dumnezeu. (…) Am avut doi procurori generali ai României, s-au schimbat o serie de miniştri ai Justiţiei. În cariera mea de aproape 25 de ani am prins şapte procurori generali de curţi de apel, zece procurori generali ai României şi patru prim-procurori, inclusiv eu. Milităm pentru crearea unui centru de pregătire juridică. Nu-mi pierd speranţa, asta ar salva Banatul de Munte prin sporirea atractivităţii pentru grefieri, procurori, poliţişti. (…) A existat un deficit şi al schemei de grefieri, în cursul anului trecut, la Oraviţa, la Caransebeş, şi situaţia a fost remediată la începutul anului 2020, sper să fie un an mai bun“.
Regulile sunt reguli
Chiar dacă bilanţul activităţii procurorilor cărăşeni a fost prezentat publicului marţi, cu o zi înainte s-a derulat activitatea propriu-zisă de susţinere a acestuia. „Când am susţinut bilanţul activităţii noastre, luni, am avut invitaţi pe domnul Marius Neculcea, procuror general de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, pe doamna procuror general adjunct Camelia Miculescu, vicepreşedinta Curţii de Apel Timişoara, doamna Carmen Pârvulescu. Am avut reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Caraş-Severin, ai ISU Caraş-Severin şi din cadrul IPJ Caraş-Severin, care tot luni au susţinut raportul de bilanţ“.
Chiar şi cu personal puţin, regulile sunt reguli, după cum ne-a asigurat Laura Iancu: „Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin respectă obligaţia de rezervă, suntem ţinuţi de acele incompatibilităţi, interdicţii specifice funcţiei de magistrat-procuror. Problema este că între oameni există acele afinităţi culturale şi acele afinităţi elective, însă suntem ţinuţi de acea obligaţie de rezervă. (…) Numărul de plângeri într-adevăr a înregistrat creşteri, sunt 529 de plângeri. Există o stare de incompatibilitate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, fiind doi procurori soţ, soţie, marea parte din aceste plângeri fiind soluţionată de către mine, confirmări de rechizitorii şi tot ce este cazul. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă, din cursul lunii iulie, până în 1 decembrie, când a sosit un procuror delegat de la Arad, am exercitat actele de management, exercitând şi atribuţii de prim-procuror, din cauza faptului că nu exista un prim-procuror la acea unitate. Din 1 decembrie, a venit delegat domnul Mihai Dobre, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. Munca a fost titanică pentru mine, a fost un an greu, însă am conştiinţa împăcată. Actul de justiţie trebuie să fie pur, onest şi să nu fie încrâncenat. Suntem la vârsta până la care toţi am învăţat din experienţă, din unele mici greşeli. Subliniez că sunt mici greşeli, pentru că în meseria asta e dictonul pe care eu tot îl repet: în aplicarea legii penale se poate greşi, dar greşeala trebuie să fie în favoarea omului. Am conştiinţa împăcată că în cariera mea de aproape 25 de ani nu am trimis om nevinovat în judecată. Au fost acele schimbări legislative, acele dezincriminări de fapte, pe conflict de interese, pe abuz în serviciu, în care Inspecţia Judiciară a considerat că mi-am făcut datoria“, a conchis prim-procurorul celui mai înalt parchet din judeţ.
JCS-Antoniu Mocanu