Grădiniţa şi şcoala primară din Dealu Mare, în atenţia municipalităţii! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După Mociur, în atenţia administraţiei locale se află o altă unitate de învăţământ, o grădiniţă şi şcoală primară dintr-un alt cartier mărginaş al Reşiţei, Dealu Mare!

Pe lista unităţilor de învăţământ pe care municipalitatea intenţionează să le reabiliteze cu finanţare europeană se află şi grădiniţa şi şcoala din strada Badea Cârţan nr.1, imobil care de altfel a făcut şi obiectul unei hotărâri de consiliu local. Unitatea de învăţământ a fost construită undeva în anul 1960 şi necesită grabnic reparaţii. Pentru aceasta, şcoala şi grădiniţa din Dealu Mare au fost introduse în programul de regenerare şi de incluziune a comunităţilor marginalizate.

În prezent, clădirea este compusă din două corpuri de construcţie, C1-şcoala şi C2-anexa care reprezintă de fapt grupurile sanitare. Scopul proiectului întocmit este de a uni aceste două construcţii cu un alt corp al imobilului. Grupurile sanitare se află în curte, într-un corp de construcţie separat, unde se mai găsesc şi alte spaţii conexe pentru depozitare, ateliere etc. Un alt amănunt pe care proiectantul l-a remarcat a fost acela că în jurul şcolii lipseşte trotuarul de gardă, fapt ce a permis astfel apelor meteorice să se infiltreze lângă fundaţii, apărând fisuri. Treptat, aceste fisuri au apărut şi în parapetul golurilor de ferestre. Finisajele exterioare sunt uzate, deoarece nu a fost aplicat de-a lungul vremii niciun strat de termoizolaţie, pentru a îmbunătăţi protecţia termică. Cel mai afectat este interiorul clădirii, pereţii prezentând în mai multe zone igrasie şi condens, mai ales în grupurile sanitare. Toate acestea necesită urgent lucrări de remediere. Totodată, conform proiectului, curtea va fi amenajată şi va fi asigurată şi echiparea tehnico-edilitară.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 576.815,71 lei inclusiv TVA, durata de realizare a lucrărilor fiind de 12 luni.

JCS-Nicoleta Moraru