Grădini suspendate la fereastră și pădure pe bloc... - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Acestea sunt câteva dintre dorințele bănățenilor legate de modalitățile în care orașele lor ar putea deveni mai verzi, mai prietenoase cu oamenii și cu mediul. De fapt, cei de la ADR Vest au făcut o analiză după încheierea provocării pe care au lansat-o despre „Cum putem aduce natura în orașe prin POR Vest 2021-2027?”.

Ce și-ar dori locuitorii regiunii? Dintre soluțiile propuse, cei de la ADR Vest au reținut plantarea de arbori și arbuști în zonele rezidențiale, inclusiv pe acoperișurile blocurilor, pentru reducerea temperaturii și pentru izolarea fonică, dar și implicarea mai activă a cetățenilor în îngrijirea acestor spații. Lista continuă cu montarea de sisteme de irigare ecologice, care să utilizeze apele pluviale sau cele uzate nepoluante, grădini verticale pe clădiri, dar și reabilitarea energetică a clădirilor care să includă fațade vii, acoperite cu plante vii, pentru a îmbunătăți calitatea aerului și pentru a reduce dogoarea verii. Pentru toate acestea, oamenii vor să fie folosite plante locale, rezistente la secetă.

S-ar dori crearea de rețele de coridoare verzi și realizarea unei grădini a orașului, cu legume, fructe, plante aromatice, acestea putând fi folosite în comunitate, inclusiv în scopuri sociale.

Deși orașele noastre sunt sufocate de traficul rutier și de lipsa locurilor de parcare, au fost și propuneri de transformare a locurilor de parcare în spații verzi care, și ele, au devenit tot mai rare. În plus, s-ar mai dori și montarea de senzori care să ne ofere, direct pe telefonul mobil, informații despre calitatea aerului din zonă.

„Ne bucurăm să vă anunțăm că am primit soluții diverse și foarte interesante din partea mediului public, privat, academic și a societății civile din regiunea noastră. Soluțiile vizează pe de o parte reducerea poluării din orașe, îmbunătățirea condițiilor de viață și a aspectului spațiului public, iar pe de altă parte, digitalizarea serviciilor publice în domeniul spațiilor verzi și creșterea gradului de informare și conștientizare cu privire la importanța spațiilor verzi în orașe. Vă asigurăm că ideile transmise sunt analizate de către echipa de experți ai ADR Vest și că vor fi luate în considerare în elaborarea Ghidurilor solicitantului, acolo unde este cazul. Ne-am propus să continuăm genul acesta de inițiative și pe alte tematici importante pentru dezvoltarea regională. Împreună putem găsi soluții sustenabile și inovative pentru o regiune mai verde, mai prietenoasă cu oamenii și cu mediul!“, au conchis cei de la ADR Vest.

JCS-A.M.

4 Comentarii

  1. Coco Chanel Reply

    Preocupari din ciclul tara arde si baba se piaptana!

  2. Strazile pline de excremente de caine,masini si moto cu sau fara tobe (modificate) de esapament,autobuzele primariei stau la capat de linie cu zecile de minute cu motoarele pornite…probleme simple ale cetatenilor,reclamate primariei,rzolvarea pe teren nu se vede..si vorbim de …ce scrie in articol

  3. Eu mai astept si acum promisiunea angajatului de la primarie domnul popa sa faca blocurile sa se invirta dupa soare Birzava navigabila parcari supraetajate ca asa a promis la prima candidatura.Atunci cind cetatenii Resitei l-au angajat la primarie

  4. trenul de mare viteza deja functioneaza dar nu-l vedeti voi.merge cu hidrogen si 2 galeti de curent

Adaugă comentariu