Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aceştia sunt termenii prin care Marian Apostol, preşedintele Cartel Alfa Caraș-Severin, a catalogat măsurile Uniunii Europene, „puse în operă rapid de instituţiile româneşti“, împotriva Rusiei!

Marian Apostol, preşedintele Cartel Alfa Caraș-Severin, Iosif Ciuciuc şi Andrei Ilie, preşedintele, respectiv vicepreședintele Sindicatului „Vatra“ din cadrul TMK Artrom, au susţinut o conferinţă de presă pentru a transmite un mesaj premierului României, decidenţilor politici, parlamentarilor vizavi de faptul că există riscul ca TMK Artrom să îşi închidă activitatea în viitorul apropiat, iar 2350 de oameni, dintre care 770 la Reşiţa, să rămână fără un loc de muncă.

„Acest pachet de măsuri al UE acţionează ca un glonte împotriva Rusiei, dar care a ricoşat şi omoară aproape 2500 de români, în speţă angajaţii TMK. La Reşiţa, dacă uzina îşi încetează producţia, aceşti oameni vor fi nevoiţi să plece pentru că, la ora actuală, municipiul nu are capacitatea de a absorbi această forţă de muncă. Şi atunci dacă oamenii pleacă, care e diferenţa dintre noi şi ucraineni? Suferinţa noastră oricum nu atenuează suferinţa lor. Nu contestăm măsurile, dar trebuie găsite soluţii pentru aceste firme unde lucrează români, reşiţeni. Eu sunt curios dacă celelalte state s-au grăbit să le aplice, că noi, meticuloşi din fire, sigur am sărit primii să le punem în operă“, a spus Marian Apostol.

Şi liderul Sindicatului Vatra din TMK, Iosif Ciuciuc, a subliniat faptul că „măsurile fac rău românilor. Noi nu am venit azi să le discutăm, pe noi ne interesează că azi trebuia să primim salariile şi noi avem conturile blocate. Nu ştie nimeni ce va fi, dar oamenii au credite, vor plăti dobânzi etc. Statul român aşa cum ia măsuri favorabile ucrainenilor, şi cu care noi suntem de acord, trebuie să ia măsuri şi pentru cetăţenii români. Profitul făcut de TMK în România a fost mereu reinvestit, nu a ajuns în Rusia. Ne vom folosi toate pârghiile sindicale pentru a fi auziţi şi pentru ca TMK Artrom, inclusiv uzina de la Reşiţa, să nu îşi înceteze activitatea“.

Şi pentru că ministrul Muncii a anunţat măsuri sociale pentru firmele în care sunt probleme, Marian Apostol a spus: „Noi nu credem în ajutoare sociale. Nu aşa se susţine o economie“.

La ora actuală, TMK continuă producţia, la Reşiţa uzina lucrează noaptea din cauza costurilor mari cu energia, iar oamenii îşi aşteaptă salariile şi măsuri care să fie luate în favoarea angajaţilor români…

JCS-Nina Curiţa