Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Diferenţa de 16.000 lei necesară pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute la proiectul de îmbunătăţire a mobilităţii urbane nu s-a votat nici a zecea oară!

Şedinţele aleşilor locali din oraşul cu patină imperială încep să semene tot mai mult cu cele din Parlamentul României. Schimbul de replici dintre consilieri şi poziţiile de neclintit în cazul unor proiecte cheie cum e cel al „autobuzelor viitorului“, cum l-am etichetat pe scurt, ori sunt jocuri politice specifice, ori sunt menite să demonstreze că atunci când cineva se pune „Gică Contra“ o ţine în acelaşi refren „mi s-a pus pata pe tine“ şi basta, fiindcă aşa vrea muşchiul lui. Remintim că proiectul este coordonat de Cristina Zainea, reprezentant PSD, ea avertizând într-o şedinţă anterioară că în condiţiile în care nu se votează proiectul pentru acoperirea diferenţei de 16.000 lei, s-ar putea să trebuiască restituiţi toţi banii primiţi până acum.

Referatul şi proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local Oraviţa nr.59/ 4 aprilie 2019 privind aprobarea proiectului cu nr. cod SMIS 123511 „Reducerea emisiilor de carbon în oraşul Oraviţa bazată pe investiţii destinate îmbunătăţirii mobilităţii locuitorilor oraşului Oraviţa“ şi a cheltuielilor legate de proiect s-au aflat din nou pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Oraviţa de săptămâna trecută. Pentru a zecea oară. În cadrul şedinţei, edilul Dumitru Ursu a propus şi proiectul de hotărâre privind aprobarea folosirii excedentului bugetar pe anul 2020, sursa A, în valoare de 2.575.723, 27 lei, pentru secţiunea Dezvoltare. În urma exercitării votului pentru proiectul autobuzelor, şi de această dată tot primul pe ordinea de zi, au fost înregistrate 8 voturi pentru şi 4 abţineri, la şedinţă absentând 5 consilieri.

Revoltat, reprezentantul PSD Marţian Lepa a întrenat de ce se opun şi nu votează cei care s-au abţinut, fiindcă proiectul a fost supus dezbaterii, s-au dat explicaţii, s-a clarificat ce reprezintă suma respectivă. De cealaltă parte, Liviu Almăşan – Pro România, care a condus şedinţa a rămas pe poziţii: „Nu trebuie să îmi justific votul. Nu trebuie să dau explicaţii pentru modul în care votez. Dacă aveaţi discuţii şi întrebări, trebuia să le puneţi înainte de a se vota“. În final, Lepa a spus lucrurilor pe nume: „Chiar nu doriţi să votaţi acest proiect. S-a văzut asta de zece şedinţe, de când este pe ordinea de zi“.

Dacă e să explicăm băbeşte, mai pe înţelesul tuturor, aşa cum ne-a comunicat Lorena Ion, consilierul primarului Dumitru Ursu, această sumă reprezintă o diferenţă la TVA, din cauză că au crescut costurile la autobuze, suma fără TVA fiind cheltuială eligibilă în proiect, iar TVA-ul cheltuială neeligibilă, care se alocă din bugetul de stat, nu din bugetul local, însă ca statul să dea aceşti bani, reprezentând TVA-ul, respectiv 16.000 lei, consilierii locali trebuie să voteze proiectul. Soluţie de rezervă nu există.

JCS-Alexandra Gorghiu