Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Luna decembrie este unul dintre cele mai bune momente pentru a-ți schimba telefonul mobil și îți spunem tot ce trebuie să ai în vedere!

Secolul XXI este, fără îndoială, secolul transformării comunicării. Am trecut de la chat-ul pe Yahoo Messenger sau scrierea de e-mailuri la trimiterea de mesaje scrise și audio pe WhatsApp și mesaje private pe aplicații precum Instagram. Acest lucru a fost posibil datorită exploziei în utilizarea smartphone-urilor, care și în România au o rată mare de penetrare, chiar și în rândul persoanelor mai în vârstă în ultimii ani (Și, dacă nu ne credeți, verificați Facebook-ul).

În primul deceniu al acestui secol am asistat la nașterea iPhone și Android, precum și la trecerea utilizatorilor de la mărci precum Nokia și Siemens la altele mai puțin cunoscute la acea vreme, precum Huawei și Samsung. Al doilea deceniu a fost marcat de consolidarea sectorului, cu inovații anuale care au făcut ca trecerea de la un telefon mobil la altul să fie mult mai rapidă decât înainte. Dar al treilea deceniu, cel actual, a fost marcat de o încetinire bruscă a industriei, iar consumatorii schimbă mai rar smartphone-urile, deși au tot mai multe opțiuni diferite la dispoziție.

În prezent, utilizatorii apreciază mai mult faptul că telefoanele durează trei sau patru ani, pentru care pot cheltui ceva mai mult. În România, prețul mediu al telefoanelor a ajuns de la 200 de euro în 2018 la aproape 400 de euro în 2022, apropiindu-se vertiginos de 500 de euro. Prin urmare, este important să știți ce să căutați atunci când cumpărați un telefon mobil nou.

Dar România este încă o țară care acordă o mare importanță prețului produselor, iar smartphone-urile nu fac excepție. De aceea, Black Friday este unul dintre cele mai bune momente din an pentru a cumpăra un nou telefon, pentru că cele mai bune telefoane ale anului au fost deja lansate și pentru că există reduceri substanțiale, în special la modelele de generație mai veche. Cine nu a apucat, însă, să-și înnoiască smartphone-ul de BF, care ține doar o zi, se poate pregăti pentru reducerile din luna decembrie, tradiționala lună a cadourilor.

Cea mai bună cameră foto

Secțiunea fotografică a devenit unul dintre factorii cheie atunci când vine vorba de cumpărarea unui telefon mobil. Este adevărat că unele persoane nu îi acordă prea multă importanță, dar majoritatea oamenilor își doresc un telefon care “face fotografii bune”. Această afirmație nu înseamnă același lucru în gama de 200-300 de euro ca în cea de 500-800 de euro, dar întotdeauna există modele care ies în evidență mai mult decât altele.

În prezent, există terminale de la 300 de euro care pot oferi o performanță bună la acest capitol, deși doar cele mai scumpe, de la 800 de euro în sus (cu câteva excepții, ca de exemplu Oppo Reno 10), dispun de așteptata cameră triplă, de senzorul unghiular, de senzorul ultra wide-angle și de teleobiectivul cu zoom optic real. Desigur că un telefon de peste 1000 de euro, precum Samsung Galaxy S23 Ultra, de exemplu, răspunde la toate aceste așteptări, dar nu întotdeauna este nevoie să plătești atât pentru un telefon care să îți satisfacă așteptările din punct de vedere al camerei foto.

Ecran bun

Imediat după camera foto, secțiunea care contează cel mai mult pentru consumatori este ecranul. În mod normal, calitatea panoului nu este apreciată la fel de mult ca dimensiunea, dar, evident, cu cât ecranul este mai bun, cu atât dispozitivul va fi mai apreciat. În acest domeniu, mărcile chinezești precum OPPO, Vivo sau Xiaomi sunt cele care oferă cel mai mult pentru cei mai puțini bani. Un Oppo Reno 10 Pro, de exemplu, poate fi cumpărat cu puțin peste 500 de euro.

Ori de câte ori este posibil, este mai bine să optați pentru un terminal cu ecran OLED și cu o rată de reîmprospătare de 120 Hz. Primul va oferi culori mai vii și, mai ales, nuanțe mai profunde de negru, precum și îmbunătățirea duratei de viață a bateriei. Acesta din urmă este un lucru pe care mulți oameni nu îl apreciază, dar poate fi oricând dezactivat.

Ceea ce rareori se amortizează este cumpărarea unui dispozitiv cu rezoluție QHD, cu excepția cazului în care este esențial, deoarece creșterea consumului de energie este adesea vizibilă și deoarece creșterea rezoluției nu este deosebit de vizibilă pentru mulți. Și, cu atât mai puțin, să optezi pentru un mobil cu 4K, deși nu sunt atât de multe. La capitolul ecrane bune, Samsung are cel puțin câte un telefon în aproape fiecare gamă de preț, de la flagship-uri ca Samsung Galaxy S23 Ultra la Samsung Galaxy A34, de exemplu, dar și producători ca Oppo (Reno 10 Pro, de exemplu) sau Xiaomi se regăsesc atât în gamele de peste 1000 de euro, dar și în cele de sub 800 sau sub 500 de euro.

Dimensiuni

Să cumperi un telefon mobil de mari dimensiuni în 2023 este o chestiune de la sine înțeleasă. Aproape orice dispozitiv este deja mai mare de 6,5 inci, raportul de aspect 16:9 fiind cel mai frecvent. Problema apare atunci când căutați un smartphone mic, unde opțiunile sunt limitate. Căutarea unui telefon mic și ieftin este practic imposibilă, și doar în gama high-end se pot găsi modele interesante, ținând cont întotdeauna de faptul că dimensiunea implică anumite sacrificii, dar este un lucru pe care utilizatorii care le caută știu deja.

Actualizări

Dacă vreți să păstrați un telefon mobil cât mai mult timp, este indicat ca actualizările să fie la zi, nu atât în ceea ce privește actualizările de sistem, deși este valabil și pentru acestea, cât și pentru patch-urile de securitate, care asigură că mobilul are mai puține șanse de a fi afectat de atacuri externe.

Din acest punct de vedere, Samsung este de câțiva ani încoace punctul de referință pentru Android, deși Apple este, evident, cel care oferă cele mai multe actualizări de ani de zile. Sau așa a fost, până când Google a decis să ofere 7 ani de actualizări pentru Pixel 8 și 8 Pro. În această secțiune, acestea sunt mărcile care ies cel mai mult în evidență, deși și altele, precum OPPO și Xiaomi, oferă patru ani de actualizări la unele modele.

Buget limitat

Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când căutați un produs de orice fel este să vă stabiliți clar bugetul. Acest lucru vă va ajuta să fiți mai exigent și va reduce șansele de a cheltui mai mult decât v-ați așteptat.Cu toate acestea, dacă găsiți un chilipir pentru foarte puțini bani în plus față de ceea ce plănuiați, ar putea avea sens să profitați de el.

Bugetul necesar pentru a cumpăra un telefon mobil bun în România în prezent nu mai este la fel de mic ca acum 5 ani, când existau modele mai mult decât decente pentru aproximativ 200 de euro. În prezent, creșterea costurilor și îmbunătățirea tehnologiei, la care se adaugă o ofertă mai redusă în partea inferioară a catalogului, au făcut ca prețul minim realist să se apropie de 300 de euro, iar cel mediu, așa cum am mai spus, să fie în jurul a 500 de euro.

Desigur, fiecare cumpărător are criterii și nevoi diferite, iar acest lucru înseamnă că bugetele pot fi foarte diferite. Cu toate acestea, recomandările țin întotdeauna cont de preț, pentru că un mobil de 1200-1400 de euro, precum gama de vârf de la Samsung Galaxy S23, va fi întotdeauna mai bun decât unul de 4-500 de euro, precum un Oppo Reno 10 Pro, dar poate că cumpărătorul îl va găsi pe acesta din urmă mai mult decât suficient și va economisi astfel o mulțime de bani.