Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Reşiţei spune că l-a rugat insistent pe coordonatorul campaniei de vaccinare să introducă şi municipiul nostru pe platforma de programări. După aceste rugăminţi, Valeriu Gheorghiţă nu-i mai răspunde la telefon…

Întrebat despre derularea vaccinării, primarul Ioan Popa a subliniat că subiectul este unul important: „Noi am finalizat de peste două săptămâni centrul de vaccinare de la «Sabin Păuţa», acum îl finalizăm pe cel de la Liceul Economic şi pe cel de la Generală 6. Am solicitat cu insistenţă şi ministrului Vlad Voiculescu, şi dlui Gheorghiţă de la Bucureşti, introducerea Reşiţei în platformă. Pentru că, culmea, suntem unul dintre puţinele municipii reşedinţă de judeţ din România care nu este în platformă. Până la ora asta nu am obţinut de la dânşii acest accept. Noi am adus 270 de vaccinuri care s-au făcut pe parcursul zilelor de luni, marţi şi miercuri“, a spus edilul, precizând că joi au mai sosit 300 de vaccinuri, iar programările au fost preluate pe o linie telefonică de la Asistenţă Socială. Pentru această linie, edilul spune că a fost avertizat de Bucureşti, însă a promis că dacă Reşiţa nu va fi introdusă pe platformă, va da drumul din nou liniei.

Pentru cele 300 de vaccinuri nou primite, primarul a precizat că vineri „se deplasează colegii noştri de acolo la căminul de persoane vârstnice din Muncitoresc, la persoanele cu dizabilităţi, la cele care nu se pot deplasa. Şi finalizăm şi acest al doilea tronson de vaccinuri. Dar vreau să vă spun că în continuare stăm şi aşteptăm un răspuns de la Ministerul Sănătăţii. Chiar pentru a fi foarte bine înţeles vă pot arăta mesajul de astăzi (joi), de la ora 13.18, către acest domn Gheorghiţă: «Municipiul Reşiţa are un centru de vaccinare pregătit, am vaccinat 300 de persoane pe faza 2. Vă rog insistent să ne introduceţi în platforma naţională. Suntem printre singurele municipii reşedinţă de judeţ din România care nu este prins în platforma naţională. Nu solicităm vaccinuri! Solicităm prinderea în platformă astfel încât oamenii să poată, atunci când doresc să se programeze, să se programeze». Este mesaj pe care i l-am trimis, acum nu mai îmi răspunde la telefon. Mi-a răspuns de vreo două ori, în ultima vreme nu mai răspunde la telefon“.

Degringoladă totală!

În pofida situaţiei, primarul Nelu Popa a căutat să găsească explicaţii: „Este o degringoladă totală şi cred că este cauzată în primul rând de lipsa vaccinurilor. Şi atunci încearcă să arunce fiecare vina într-o parte sau într-alta. După părerea mea, s-au făcut două erori majore la Caraş, una este legată de faptul că s-au împins către Moldova Nouă incredibil de multe vaccinuri. Ieri, la un moment dat, Moldova Nouă avea cele mai multe vaccinuri disponibile la nivel naţional. Culmea culmilor! Şi merge lume de la Reşiţa, dar nu numai. Şi de la Timişoara s-au programat să se vaccineze la Moldova Nouă. Şi a doua anomalie este legată de nepunerea pe platformă a unor municipii reşedinţă de judeţ – nu numai Reşiţa, e şi Bacăul, de exemplu –, care au populaţie foarte mare, şi ei refuză să ne pună pe platformă!“.

Ce spun cei de la Bucureşti? „Explicaţiile sunt evazive şi de neînţeles, dar eu cred că pleacă de la lipsa vaccinurilor. Adică nu au suficiente sau atâtea câte au estimat“, a încheiat primarul Reşiţei.

JCS-Antoniu Mocanu