Caraş-Severin, Romania

Jurnal CS: Domnule Gheorghe Năsturel, recent a fost constituită oficial Asociaţia Judeţeană de Handbal Caraş-Severin. De ce aşa de târziu, în condiţiile în care sportul cu mingea mică a cunoscut o ascensiune rapidă?
Gheorghe Năsturel: Din motive obiective, dar şi subiective. Am pornit destul de greu. A trebuit să facem tot felul de formalităţi. Erau necesare o serie de acte. Mai ales că în ultimul an s-au tot modificat reglementările în domeniu. Alţi bani, alte demersuri. Pe de altă parte, noi, care ne-am ocupat de constituirea asociaţiei, n-am fost prea operativi, având în vedere şi problemele de serviciu.

Jurnal CS: Am înţeles că banii pentru constituirea asociaţiei i-aţi scos din propriul buzunar. Cum îi veţi recupera?
G.N.: N-aş vrea să facem un caz din acest lucru. Handbalul este pasiunea mea, mi-a adus multe satisfacţii. Şi, dacă vreţi, poate că a sosit momentul să mă revanşez faţă de acest sport.

Jurnal CS: Haideţi să facem o paranteză, pentru cei care vă cunosc mai puţin. Ce a însemnat concret şi înseamnă handbalul pentru dumneavoastră?
G.N.: Am început la C.S.Ş. Timişoara, am continuat la loturile naţionale de juniori, la Politehnica Timişoara, Metalul Bocşa şi am încheiat la Reşiţa. Ca arbitru, am la activ aproape 500 de meciuri, la toate nivelurile, de la juniori, la Liga Naţională.

Jurnal CS: Să revenim. Cine vă sunt colaboratorii? Unde aveţi sediul?
G.N.: Alexandru Ciati este vicepreşedinte, secretar este Mircea Carabeţ, iar membri sunt Dănuţ Lupu şi Adrian Lupşa. Oameni de handbal, cu vastă experienţă ca foşti jucători şi arbitri în activitate. Asociaţia Judeţeană de Handbal Caraş-Severin cuprinde trei cluburi afiliate: U.C.M. Reşiţa, Universitatea Reşiţa şi Liceul „Traian Vuia“ Reşiţa. Sediul? Deocamdată este pe Str. Horia, în spatele Staţiei CFR Reşiţa Sud, prin amabilitatea unui om iubitor de sport, care ne-a pus la dispoziţie un spaţiu. Avem însă promisiuni că ne vom muta la Sala Polivalentă. Ce înseamnă pentru noi un sediu? Să avem acces la o sală de şedinţe, în care să ne postăm unul sau două dulapuri, pentru documentele asociaţiei. Atât.

Jurnal CS: Care sunt principalele atribuţii ale asociaţiei, dar şi preocupările imediat următoare?
G.N.: Efectuăm legitimări, transferuri, vize la toate categoriile de juniori, pentru echipele din tot judeţul. Până acum, profesorii de specialitate erau obligaţi să se deplaseze la Drobeta Tr. Severin. N-am înţeles de ce? Pentru că, spre exemplu, arbitrii de handbal din Caraş-Severin sunt arondaţi la Timiş. Dar, acum s-a rezolvat.
 În altă ordine de idei, primul proiect pe care l-am pus în practică deja, cu sprijinul Direcţiei pentru Sport a Judeţului Caraş-Severin, este promovarea handbalului în mediul şcolar din judeţ, cu cinci repere: Moldova Nouă, Bozovici, Caransebeş, Bocşa şi Reşiţa. Am primit 80 de milioane de lei vechi, pe care i-am împărţit pe aceste zone. Vom achiziţiona echipament sportiv şi mingi, pe care le vom oferi echipelor care s-au remarcat la nivel de competiţii şcolare. Şi vom avea în vedere, în special formaţiile din judeţ, fiindcă la Reşiţa lucrurile stau mult mai bine. Următoarea etapă va fi organizarea de competiţii în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin. Dar, avem în vedere şi organizarea de întâlniri cu profesorii de educaţie fizică. În sfârşit, dar nu în cele din urmă, ne dorim să începem un curs pentru arbitrii de handbal. Vrem să-i atragem, în primul rând, pe toţi cei care practică handbalul. Dar este deschis şi celor care iubesc acest sport şi vor să devină arbitri.

Carte de vizită
Gheorghe Năsturel
Data şi locul naşterii: 12 decembrie 1954, Caransebeş.
Starea civilă: căsătorit, un băiat.
Studii: Facultatea de Inginerie.

Marius Moraru
[email protected]