Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cărturarul cărăşean a fost aniversat miercuri, 5 februarie 2020, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

La eveniment au participat oameni de cultură, scriitori, poeţi, profesori, publicişti, care au ţinut să-i aducă elogii pentru întreaga activitate în domeniul culturii, dar mai ales pentru generozitatea cu care s-a aplecat asupra cărţilor semnate de cei mai mulţi care i-au fost alături de ziua lui. Au fost rostite discursuri emoţionante de apreciere şi recunoştinţă, aniversatul fiind recompensat pentru munca de o viaţă în domeniul culturii cu mai multe diplome.

Astfel, din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, managerul Liubiţa Raichici i-a înmânat „Diploma de cinstire“, cu menţiunea „Onoraţi să-i fim contemporani, inspiraţi de importanța sa operă de istoriografie literară, învăţând din acribia cu care ne-a obişnuit, aplicată în întreaga sa operă, recunoscători, mai ales, pentru modul exemplar în care slujeşte cultura!“. Pentru contribuţia sa în domeniul eminescologiei, aniversatul a primit o „Diplomă de recunoaştere“ din partea Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici Caraş-Severin, care i-a fost înmânată de managerul Clara Maria Constantin, iar din partea Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, o „Diplomă de excelenţă“.

Nici organizatorii evenimentului nu au rămas mai prejos, din partea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, preşedintele Erwin Iosef Ţigla, care a moderat, dealtfel, manifestarea,  colaborator apropiat şi coautor la multe din cărţile semnate de Gheorghe Jurma, i-a înmânat aniversatului o „Diplomă de Membru de Onoare“ al asociaţiei, meritele fiind evidenţiate pe subpuncte: „pentru merite deosebite în slujba promovării culturii minorităţii germane din şi în Banatul Montan; pentru întreaga sa activitate pusă în slujba multiculturalităţii spaţiului Banatului Montan; pentru sprijinul acordat Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa în activităţile acesteia; în speranţa că şi pe mai departe va fi un adevărat prieten şi sprijinitor al nostru“.

Gheorghe Jurma s-a răsfăţat el însuşi la aniversară, lansându-şi volumul „O carte pe zi“, un proiect mai vechi prin care, în sfârşit, şi-a adunat într-o carte recenziile la aproximativ 400 de cărţi, scrise şi publicate în Jurnal de Caraş-Severin. Din emoţia zilei, autorul aniversat, făuritorul de cărţi Gheorghe Jurma, ne-a împărtăşit câteva gânduri: „Am fost frapat, de-a dreptul, atunci când Nicolae Manolescu sau Mircea Martin au împlinit 70 de ani, apoi 75 de ani. Mi s-a părut că oamenii aceştia n-ar trebui să aibă o asemenea vârstă, ei pot să aibă 50, maximum 60 de ani, fiindcă trebuie să fie tineri, voioşi, cred că asta este vârsta ideală pentru omul de cultură. 75 de ani e, oricum, o vârstă pe care, inevitabil, o trăiesc. Mulţumesc tuturor celor care au venit la manifestare, au vorbit despre mine, au fost alături de mine şi m-au încurajat să mai trăiesc, să mai scriu, să mai scot cărţi şi să fim în continuare solidari şi oameni de fapte pentru cultura Caraş-Severinului“.

La mulţi ani, Gheorghe Jurma!

JCS-Alexandra Gorghiu