Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din cazuistica înregistrată la nivelul punctelor de trecere ale frontierei s-a constatat că sunt cetăţeni care se prezintă, pentru a intra sau a ieşi în/din ţară, la volanul unor autovehicule şi remorci care au montate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru probă, atribuite de autorităţile din Republica Federală Germania, cât şi cele de tip „P” eliberate de Ungaria (cazuri care atrag răspunderea penală a conducătorilor auto).

De aceea, Poliţia de frontieră consideră că este important ca cetăţenii să respecte prevederile actelor normative în vigoare sau să sufere consecinţele dacă aleg să nu le bage în seamă.

Potrivit legii, punerea în circulaţie şi/sau conducerea pe drumurile publice din România a unui vehicul pe care este aplicat unul din tipurile de plăcuţe menţionate atrage răspunderea penală în conformitate cu prevederile art. 334 din Codului penal (punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat). Este vorba despre plăcuţele cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră în care perioada de valabilitate este înscrisă în partea dreaptă pe fond galben, eliberate de autorităţile germane, cu care vehiculele pot circula exclusiv pe teritoriul Germaniei; plăcuţele cu numere de înmatriculare profesionale (de garaj) eliberate de autorităţile germane sunt valabile pe teritoriul altui stat doar în baza unui acord bilateral încheiat între cele două state, iar între România şi Germania nu este încheiat un astfel de acord; plăcuţele cu numere de înmatriculare de tip „P” (probe) sunt atribuite de autorităţile maghiare societăţilor comerciale care produc, comercializează sau repară autovehicule şi nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel că vehiculele în cauză nu sunt înscrise în circulaţie în Ungaria.

Astfel, în cazul prezentării la intrarea în ţară a unei persoane care conduce un autovehicul sau o remorcă având montate plăcuţele menţionate, Poliţia de Frontieră nu va permite intrarea în ţară a mijlocului de transport, ca urmare a faptului că vehiculele respective nu au drept de circulaţie în România. „În situaţia în care o persoană se prezintă la ieşirea din ţară conducând un vehicul înmatriculat în condiţiile prezentate mai sus, lucrătorii poliţiei de frontieră vor întocmi lucrare penală pentru punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, se menţionează într-un comunicat al poliţiştilor de frontieră.

Totuşi, prin excepţie, se va permite intrarea sau ieşirea în/din ţară autovehiculelor sau remorcilor în condițiile de înmatriculare respective, doar dacă sunt transportate în mijloace de transport (remorci, trailere etc).

FR

 

Adaugă comentariu