Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Având în vedere că într-o fermă de gâşte, situată la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, în localitatea Nagykamaras, a fost confirmat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, se vor aplica măsuri sporite de securitate!

Printre măsurile dispuse se numără interzicerea accesului păsărilor domestice la luciul de apă, lacuri, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală. Gospodarii din judeţ care au gâşte trebuie să le separe de raţe şi alte păsări domestice. Se interzice adăparea gâştelor cu apa din rezervoarele de apa de suprafață accesibile păsărilor sălbatice, dar şi contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie.

În judeţ nu avem ferme de gâşte, doar de pui de găină, însă la nivelul exploatațiilor comerciale se dispune împrejmuirea exploataţiei, astfel încât să nu poată permite intrarea sau ieşirea animalelor şi a persoanelor neautorizate, cât şi înăsprirea măsurilor de biosecuritate. Trebuie folosit dezinfector rutier, filtru sanitar veterinar corespunzător și functional, echipament de protecţie pentru personalul de serviciu şi vizitatori, precum şi a condiţiilor pentru decontaminarea acestuia.

„La nivelul fondurilor cinegetice s-a dispus intensificarea supravegherii oficiale a populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, precum și continuarea supravegherii păsărilor moarte sau bolnave, și notificarea Direcției Sanitare Veterinare a păsărilor descoperite moarte, precum și o atenție sporită și o constientizare asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii a vânătorilor, care pot transmite virusul sălbatic la domestic atât în gospodării cât și în cele comerciale. De asemenea, este obligatorie notificarea medicului veterinar asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate“ ne-a spus directorul DSVSA Caraş-Severin, Pavel Borchescu.

JCS-L.A.