Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – O echipă formată din reprezentaţi de la mai multe instituţii abilitate verifică în aceste zile albiile râurilor, precum şi modul cum sunt întreţinute şanturile şi rigolele în mai multe localităţi din Caraş-Severin!

Potrivit ordinului dat de prefectul Ioan Dragomir, a fost demarată recent o acţiune de verificare a modului cum sunt întreţinute malurile şi albiile cursurilor de apă de pe raza mai multor localităţi din judeţ. O echipă alcătuită din reprezentaţii Prefecturii Caraş-Severin, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere și Apelor Române verifică în aceste zile dacă sunt asigurate secţiunile de scurgere a apelor, precum şi dacă au fost respectate măsurile stabilite anul trecut.

Până acum, în urma controalelor efectuate în teren, s-au găsit nereguli la Bozovici, Lăpuşnicu Mare, Valea Bolvaşniţei, Moldova Nouă (strada 1 Decembrie 1918) şi Reşiţa (străzile Ţerovei şi Bârzavei). Având în vedere fenomenele meteo deosebite din ultimele zile, controalele vor continua, spun cei de la Garda de Mediu, care promit şi sancţiuni conform legii.

„În această perioadă are loc acţiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. Verificările sunt efectuate în baza Ordinului Prefectului de către o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Garda Forestieră, Serviciul de Gospodărire a Apelor Reşiţa şi Garda de Mediu Caraş-Severin. Se verifică modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările efectuate în anul 2023. De asemenea, se verifică existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă.“, avertizează cei de la Garda de Mediu Caraş-Severin.

Autorităţile vor verifica şi existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite. Se fac controale cu privire la modul în care au fost realizate/întreţinute şanturile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, precum şi cursurile de apă de pe raza localităţilor. Totodată, se verifică zonele nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundaţii în anul 2023 (inclusiv cele semnalate de autorităţile publice locale), precum şi stadiul măsurilor şi lucrărilor de remediere realizate. Garda de Mediu Caraș-Severin va impune măsuri legale persoanelor cu responsabilități în salubrizarea cursurilor de apă, iar acolo unde vor fi constatate neconformități, se vor aplica sancțiuni conform legii, în cazul în care se va constata existența depozitelor de deșeuri și de material lemnos care pot obtura secțiunea de scurgere a apelor mari.

JCS-Nicoleta Moraru

1 Comentariu

  1. Ii dau un pont Prefectului: Sa se plimbe spre Sura ca sa vada cum rigolele de pe marginea drumului au fost anulate de firma care trage nu stiu ce cabluri prin ele.
    Supravegetor din partea beneficiarului lucrarii exista?

Adaugă comentariu