Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Aceasta este valoarea strategiei de dezvoltare locală 2024-2029, finanțată cu bani europeni!

După ce Autoritatea de Management pentru Programul „Incluziune și demnitate socială” a evaluat strategiile depuse la nivel național, miercuri au fost anunțate cele 40 care vor beneficia de finanțare europeană. Printre câștigători se regăsește și Grupul de Acțiune Local (GAL) Reșița.

De la Cristina Truță, managerul GAL Reșița, am aflat că principalele direcții ale viitoarei strategii vizează investiții în infrastructură și resurse umane. La infrastructură se dorește continuarea reabilitării blocului din Mociur, considerat prioritate, întrucât acolo se vor muta 50 de familii cu probleme sociale care acum locuiesc în alte locații. Tot aici se vor putea muta și alte familii, în funcție de criteriile de selecție. De asemenea, se vor investiții în dotarea școlilor din oraș. „Avem în vedere un mic teren de sport la Școala Gimnazială nr. 5 și mobilier școlar la alte școli. Asta în funcție de proiectele pe care le va avea primăria la momentul respectiv, pentru că vorbim de anii 2025-2026. Am prevăzut în strategie posibilitatea de a finanța genul acesta de proiecte, dar strategia se poate actualiza în funcție de ce va fi atunci.”, a explicat Cristina Truță.

Pe partea de resurse umane și servicii sociale se are în vedere înființarea a trei centre pentru furnizarea de asemenea servicii în zone marginalizate precum Dealu Mare, str. Traian Lalescu, Moara Juracek, cartier Secu sau str. Bistra din Câlnic. Acestea vor funcționa sub conducerea Direcției de Asistență Socială și vor dispune de mediatori sanitari aproape de comunități, aici dorindu-se în primul rând asigurarea de servicii medicale. În aceste zone este nevoie și de servicii after-school. Asta deoarece copiii devin mult mai interesați de școală atunci când știu că primesc o masă caldă, rechizite, haine și participă la activități culturale și sportive. „Cam asta se dorește pentru următorii cinci-șase ani. În funcție de aceste direcții principale, se poate diversifica puțin în limitele permise de finanțator.”, a încheiat Cristina Truță.

JCS-Ionel Ivașcu