Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Municipalitatea reșițeană e gata să pună pe roate proiectul legat de vechiul funicular de calcar, aflat la 30 de metri deasupra Centrului Civic, de promenada ce va traversa orașul și de cele opt poduri pietonale!

Administrația urbei și-a prezentat obiectivele pentru 2022, pornind de la proiectele educaționale și cele urbanistice, discutate cu mediul profesional și asociațiile locale. Pe listă a figurat și proiectul legat de funicular, obiectiv construit în anii ’30, care este cuprins într-un amplu proiect ce va schimba fața urbei.

Inițiativa include continuarea promenadei, pe malul drept al Bârzavei, și cele opt poduri pietonale. În cazul funicularului, reconversia presupune amenajarea unei piste de biciclete și a unei promenade pe o lungime de aproape 500 de metri, dar și o serie de facilități de agrement, precum bungee-jumping, tiroliană și un panou de cățărat.

Palatul administrativ municipal a găzduit o primă întâlnire cu echipa de arhitecți ce lucrează la Proiectul Tehnic de transformare a funicularului într-o zonă de interes turistică și corelarea acestuia cu noua promenadă ce va continua pe malul drept al Bârzavei pe o distanță de 4,6 km, de la funicular până în zona Kaufland din Govândari.

„La discuții au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și asociațiilor locale interesate, ce derulează proiecte sau au capacitatea de a sprijini demersul nostru astfel încât soluțiile integrate de arhitecți să respecte așteptările și nevoile comunității locale. În acest sens, vom demara o consultare publică online, prin care să putem obține informații utile de la locuitorii din zonele pe care le va traversa noua promenadă“, informează Primăria Reșița.

JCS-A.M.