Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – A fost dezvăluită recent la librăria Semn de Carte, în expoziția de fotografii „Orhidee din Banatul Montan“, semnată de Ioan Adamek.

Decanul de vârstă al Asociației „Prietenii Munților“, Ioan Adamek, a împlinit recent 92 de ani, dar încă bate cărările pădurilor din jurul Reșiței. Chiar dacă nu se mai avântă, cum o făcea odinioară, tot mai merge după leurdă și urzici când dă colțul ierbii, frumusețea florilor întâlnite în cale oprindu-l din drum pentru a le imortaliza în fotografii. Din impresionanta lui colecție, care numără 2424 de filme color și 6032 de diapozitive, el a ales cele mai frumoase orhidee întâlnite în drumeții și a realizat pentru doamne și domnișoare o expoziție cu fotografii inedite. Este darul său care anunță primăvara, întârziată anul acesta din cauza valului de frig care s-a abătut și asupra Banatului.

„Eu sunt pasionat de fragi, zmeură, ciuperci și printre ele întâlnesc și flori în pădure, ne-a povestit nonagenarul Ioan Adamek. În drumeții trebuie să trezești, pe lângă cele cinci simțuri, încă două, simțul frumosului și simțul poeziei. Fiecare excursie e o poezie. În natură întâlnești atât de multe, că nu poți să spui că o excursie dintr-o zi n-a fost un poem. Interesul economic de a culege ciuperci e dublat de frumusețea ghioceilor din drum, pe lângă care nu poți trece indiferent. De fiecare dată când am ieșit în natură, prima dată în acel an, am întâlnit podbal și ghiocei. Am sute de poze cu ghiocei. La 92 de ani însă, excursiile sunt de domeniul trecutului pentru mine. Eu abia mai pot face câțiva pași după leurdă și urzici. Trăind în natură, prin natură ne păstrăm sănătatea. E păcat că nu toată lumea vede așa lucrurile. Unii se grăbesc să facă kilometri, alții la un cântat de păsărele. Când mergeam și cânta privighetoarea, ne opream pentru că ne-a tăiat calea. Sau o floare. Nu puteam merge mai departe dacă ne-a tăiat calea o floare. Am întâlnit în zona noastră o gențiană, de exemplu, care e alpină. Românii îi spun în popor trâmbița ciobanului, iar dacă ciobanii o întâlnesc în zona alpină, trebuie să-și ia oile și să plece. Despre orhidee, pot să vă spun că în jurul Reșiței, zece kilometri înspre nord și zece înspre sud, am găsit 20 de specii din cele 54 câte se găsesc în toată Europa“.

L-am întrebat care este secretul longevității sale fizice și spirituale, pentru că postura impresionantă e dublată de sprinteneala vorbei, care nu-i trădează vârsta. Deși vizați sunt, în principal, copiii, mesajul său se îndreaptă mai cu seamă către cei maturi: „Eu am făcut multe excursii cu copii de școală, cu doamna Demeny am fost în ultimii ani. Atâta bucurie am văzut la copii în mijlocul naturii, dar după aceea uită, adică nu mai întreabă când mai merg în excursie, nu-i mai interesează. Ei zburdă în natură, dar calculatorul, televizorul e mai important, de aceea dascălii sunt cei care trebuie să insiste să-i scoată în natură“.

La eveniment au vorbit Camelia Duca, gazda manifestării, care l-a prezentat pe protagonistul manifestării, dar și prof.univ.dr. Martin Olaru de la Universitatea de Vest Timișoara, care a făcut o expunere despre diversitatea speciilor de orhidee și unicitatea celor răspândite în arealul Banatului Montan. Vernisajul a fost onorat și de prezența compozitorului Sabin Pautza, președintele Societății pentru Cultură „Metarsis“. Evenimentul a fost însoțit de un moment muzical oferit de grupul „Intermezzo“.