Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Proiectul „RuralKarst”, derulat de Asociația „Exploratorii” în 27 de județe timp de 18 luni. Printre ele, județele din vestul țării: Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad!

În total, în cele 27 de județe, 5.400 de elevi, 100 de funcționari publici din administrațiile locale și 500 de speologi voluntari vor fi implicați în activitățile proiectului în valoare de 47.299 de euro, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Din comunicatul trimis de Asociația Speologică „Exploratorii” Reșița (ASER), reținem că „zonele carstice și peșterile reprezintă cel mai vulnerabil mediu natural existent, iar acesta se regăsește în comunități vulnerabile din mediul rural, unde nici populația tânără și nici funcționarii publici nu dețin noțiuni elementare pentru a le proteja”. De aceea, marea provocare constă în formarea unei viitoare generații de tineri capabili să protejeze mediul carstic și comunitățile din care fac parte.

În cadrul proiectului, ASER va elabora manualul tânărului speolog, planșe școlare despre mediul carstic și mediul de peșteră, materiale de prezentare și un link video 3D. Cu ajutorul lor și prin aplicații practice pe teren, elevii, alături de profesori, vor putea evalua nivelul de degradare a mediului carstic din zonele lor. În final, va fi întocmit un raport de evaluare națională asupra degradării și poluării mediului carstic. De asemenea, la Oravița, timp de trei zile, va fi organizată Conferința de protecție a mediului carstic, eveniment adresat cercetătorilor, speologilor și funcționarilor publici.

Pentru tineri, timp de șapte zile, la Centrul de educație ecologică de la Cărbunari, va fi organizat un atelier de inovare la care vor participa 18 tineri din localități defavorizate aflate în zone carstice din județ. Aici, tinerii vor participa la activități de explorare și înțelegere științifică a mediului carstic. „Tinerii implicați în proiect, în calitate de speologi în devenire, vor fi implicați în activitățile organizațiilor speologice sau de protecția mediului din întreaga țară. Ne așteptăm ca o parte a lor să se alăture organizației noastre”, se mai arată în comunicatul amintit.

Proiectul demarează în anul internațional al peșterilor și carstului și la 60 de ani de activitate ASER.

JCS-Ionel Ivașcu