REŞIŢA – Asta spune administratorul public Vasile Paul, vizavi de starea în care se află vechea haldină de gunoi de pe Dealul Lupacului, despre care bănuieşte că a fost incendiată „intenţionat pentru a ascunde sau a încerca să micşoreze cantitatea de gunoi“. Iar primarul Popa anunță că cei vinovați vor plăti!
Vineri, 13 decembrie, a fost o zi cu un oarecare ghinion pentru municipalitatea reşiţeană, care s-a trezit pusă în faţa preluării vechiului deponeu de gunoi de pe Dealul Lupacului. Acesta trebuia să fie curat lună, dar e plin de gunoaie care fumegă, arzând mocnit. În momentul preluării, vântul de pe deal s-a înteţit, la fel ca arderile, astfel că fumul a început să devină de nesuportat.
Culmea ironiei e că, deşi este al Primăriei Reşiţa, terenul n-a mai primit şi gunoaiele din municipiu, dar le primea pe ale altora din judeţ. Acum gard ioc, gunoaiele se înmulţesc, iar primarul Ioan Popa vorbeşte despre o situaţie de criză: „La două săptămâni după ce am preluat mandatul, în iulie 2016, firma care se ocupa de acest amplasament, Green Ecobauer, a scos Brantner-ul de pe amplasament. Şi din acel moment, indiferent ce eforturi am depus, n-am avut altă soluţie decât să cărăm gunoiul la Oradea. De trei ani de zile, Reşiţa cară 1.500-1.700 de tone de gunoi la Oradea. Acest amplasament este proprietatea Reşiţei, a fost închiriat prin bună credinţă de reşiţeni către Ecosal, atunci când s-a făcut ADI Intercom Deşeuri, până la rezolvarea noului deponeu. Ecosal-ul a intrat în faliment, Green Ecobauer l-a preluat şi Reşiţa a fost circa un an de zile singura primărie care nu putea să-şi depună gunoiul la ea în deponeu. Şi noi l-am dus în altă parte! Acum am câştigat procesul cu Green Ecobauer, între timp firma a intrat în faliment. Noi am cubat, joi, cu inginerii, cu topometriştii, acest deponeu. Mai sunt vreo 6.000 şi ceva de metri cubi de gunoi“.
„Anunţ public că mă voi îndrepta împotriva administratorilor şi a acţionarilor acelei firme pentru că pe acest gunoi adus de la Oraviţa, Moldova Nouă, Anina, Bocşa, de unde s-a adus, din tot judeţul, firma a luat bani şi pentru transferul lui de aici către Horezu sau către Oradea. Lăsându-l aici, de fapt, a băgat banii în buzunar! Transferul acestui gunoi spre alt deponeu ne costă – noi am făcut deja calcule – circa 300.000 de euro. Reşiţenii nu vor plăti aceşti bani şi se vor îndrepta împotriva celui care a făcut posibilă această mizerie“, promite primarul Ioan Popa, precizând că, „din păcate, nu porneşte deponeul nou, iar noi trebuie să cărăm cele 1.500-1.700 de tone la Oradea şi este un cost foarte mare, pe care îl plătim noi cu toţii“.
Falimentul – nu din prostie, ci cu premeditare!
Întrebat despre cine anume va trebui să plătească, acuzele şeful administrativului reşiţean gravitează în jurul lui Sorin Simescu: „Ştiu şi ce vorbeau la vremea respectivă, că unii n-au plătit, că alţii n-au plătit la timp, dar cei care vor fi în măsură să controleze se vor duce şi vor căuta în registrele tuturor primăriilor, dacă şi-au plătit sau n-au plătit datoriile către cei care au luat gunoiul. Oricum, astăzi suntem în această situaţie. E o situaţie de criză, de forţă majoră, lipseşte 70% din gard, aici au început deja să depună gunoaie, de pe te miri unde, şi noi am decis acum să preluăm această haldină de gunoi şi vom vedea cum vom face în următoarea perioadă. (…) Noi, Primăria Reşiţa, ne vom îndrepta împotriva acţionarilor şi administratorilor firmei care a intrat în faliment, pentru că noi considerăm că este o culpă personală. Atunci când iei de la un om bani pentru un serviciu şi nu-l faci, nu se cheamă că ai intrat în faliment din prostie, ci că ai premeditat acest lucru! Şi vom vedea ce va spune instanţa“.
În cât timp scăpăm de gunoaie?
La această întrebare, primarul Ioan Popa a fost concis: „Dacă există resursă financiară, se poate recupera în două, trei luni. Problema este că noi nu avem cum să facem acest lucru pentru că ar veni Curtea de Conturi să ne întrebe de ce cărăm noi gunoiul pe care Green Ecobauer l-a luat de la Oraviţa şi de la Moldova Nouă, şi a fost plătit o dată. Eu vreau să securizez zona în primul rând, până când vom vedea în ce măsură îl vom determina pe cel în cauză să ducă gunoiul“.
Şi administratorul public Vasile Paul a explicat situaţia haldinei, care a revenit în ograda municipalităţii în urma unei hotărâri judecătoreşti. „Green Ecobauer a încasat bani de la UAT-urile din judeţ pentru colectare, transport, taxă de deponeu, iar rezultatul activităţii acestei firme îl vedeţi în spatele meu. Grămada mare a fost măsurată de către topografi autorizaţi şi are circa 6.100 de metri cubi, iar grămada puţin mai mică decât aceasta are aproape 400 de metri cubi“, ne-a detaliat city managerul Reşiţei, care a spus că, până la urmă, cineva „va trebui să degajeze această cantitate uriaşă de gunoi. Asta înseamnă miliarde de lei transport, miliarde de lei taxă de depozitare în deponeul de la Oradea, dacă ne vor accepta acest fel de gunoi“. Însă nu trebuie uitat că într-o maşină specializată de transport încap cam 20 de metri cubi…
La faţa locului, la proceduri, au fost prezenţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu, ai ADI Intercom Deşeuri, însă au lipsit tocmai cei care trebuiau să predea. Aşa că, după telefoanele de rigoare, s-a trecut sub cupola Primăriei, unde „partenerii“ să bată palma.
„Vă rog încă o dată să filmaţi această moştenire care ne-a fost lăsată. E o fraudă uriaşă care a fost făcută sub oblăduirea altor organe ale statului care nu trebuiau să permită aşa ceva“, ne-a spus administratorul public Vasile Paul, trăgând o concluzie: „Părerea mea personală – şi discutând şi cu persoanele specializate în incendii –, prima vorbă a fost că de la cioburi de sticlă, sistemul de lentilă şi aşa mai departe, dar astea sunt poveşti de adormit copiii. Realitatea pe care eu o bănuiesc este că s-a dat foc intenţionat pentru a ascunde sau a încerca să micşoreze cantitatea de gunoi“.
Antoniu Mocanu