Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În această perioadă se derulează campania de depunere a cererilor de ajutor pentru crescătorii de porcine.Săptămâna aceasta a fost lansată sesiunea de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 – „Plăţi privind bunăstarea animalelor“, pentru sectorul porcine, se arată într-un comunicat remis de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Măsura, finanţată prin Axa 2 a PNDR 2007 – 2013, beneficiază de o alocare financiară în valoare de 154.878.049 euro. Cererile se depun la centrul APIA Caraş-Severin până în data de 15 august.

De plăţile acordate prin Măsura 215 beneficiază exploataţiile comerciale din sectorul de creştere al porcinelor autorizate sanitar-veterinar, dar şi exploataţiile comerciale de tip A, specifice sectorului de creştere al porcinelor. Beneficiarii trebuie să îşi asume voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005 pentru a deveni eligibili în cadrul acestei măsuri, se mai arată în comunicat.

De asemenea, beneficiarii pot încheia angajamente voluntare multianuale (cinci ani), începând din această săptămână pentru unul sau o combinaţie între cele şase pachete disponibile. Sprijinul se va acorda doar pentru acele angajamente care depăşesc cerinţele minime, care prezintă nivelul de referinţă neremunerat, considerat drept punct de pornire pentru elaborarea plăţilor compensatorii.

Plata se efectuează anual, compensând pierderile de venituri şi cheltuieli suplimentare induse de aplicarea acţiunilor prevăzute de angajamente. În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarii trebuie să respecte standardele de eco-condiţionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei. În cadrul acestei măsuri este exclus sprijinul pentru investiţii.

Roxana Bălan Nafiru