Caraş-Severin, Romania

Pentru 2009, BNR stabilise o ţintă de inflaţie de 3,5%, (plus/minus un procent). Numai că, la finele anului precedent, inflaţia în România a fost de 4,74%. În ciuda acestui lucru, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că este foarte probabil ca Fondul să ne dea următoarele două tranşe ale împrumutului: „Ţinta de inflaţie a fost ratată, dar cu un nivel foarte mic. Suntem în discuţii în ceea ce priveşte condiţiile pentru eliberarea tranşelor, de aceea este prematur să vorbim, dar am motive să cred că programul va continua“.

La mijlocul discuţiilor dintre guvern şi FMI se află suma de 2,3 miliarde de euro, valoarea cumulată a două tranşe dintr-un împrumut total de 12,96 miliarde. Reprezentantul Fondului se arată optimist cu privire la viitorul economiei noastre, spunând că, pe termen scurt, vom avea o creştere economică mică, însă avansul economic se va accelera către finele lui 2010.

Cât despre nevoia României de noi tranşe, Franks a răspuns că acest lucru ţine numai de guvernul român: „Ţările decid dacă vor să împrumute bani de la noi sau nu“. În ceea ce priveşte raportul prezentat miercuri delegaţiei FMI, pe lângă evoluţia pozitivă a cursului leu-euro (4,1 lei în ianuarie 2010, faţă de 4,3 în februarie 2009) se remarcă cei peste 700.000 de şomeri, adică un număr aproape dublu faţă de sfârşitul lui 2008. Iar numărul acestora ar putea fi şi mai mare, întrucât nu îi cuprinde şi pe cei cărora le-a expirat perioada de ajutor de şomaj.

Oare cât timp va mai avea milă FMI-ul de noi?

Nina Curiţa