Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sindicaliștii de la Reșița și Slatina discută vineri cu ministrul Marius Budăi soluții pentru combinat. Acestea vor fi prezentate ministrului Muncii de către președintele Cartel Alfa Caraș-Severin, Marian Apostol și președintele Sindicatului „Vatra” din cadrul TMK Artrom Reșița, Iosif Ciuciuc, alături de colegii lor de la Slatina!

Întâlnirea de vineri survine după ce, joi, în cadrul Comisiei de Dialog a Ministerului Muncii, reprezentantul Cartel Alfa a cerut soluţii urgente pentru deblocarea activităţii la nivelul companiei. Acesta a subliniat că TMK Artrom nu mai are acţionariat rusesc, deoarece nici Dimitry Pumpyansky și nici alți cetățeni ruși nu mai sunt proprietari ai companiei. În data de 3 martie, Pumpyansky a cesionat acțiunile unui grup de manageri ai TMK Steel din Cipru, el fiind nominalizat pe lista cu investitori ruși împotriva cărora se îndreaptă măsurile adoptate de UE abia în 10 martie, când transferul de proprietate era deja înregistrat la Registrul Comerțului din Cipru. De asemenea, compania are în conturi banii necesari pentru salarii şi pentru funcţionare și nu este nevoie să fie susţinută din bugetul statului. Totodată, TMK Artrom nu face comerţ cu Rusia, deoarece lucrează pentru piaţa europeană, americană şi cea internă.

După cum am mai scris, soluția ar putea consta în emiterea unei legi prin care să se decidă ca beneficiile TMK să fie reinvestite în achiziționarea de tehnologie de pe piața UE, cu scopul îmbunătățirii locurilor de muncă și atingerii obiectivelor stabilite prin European Green Deal. TMK va continua să funcționeze, iar personalul va fi păstrat. Aceste aspecte vor fi supuse atenției ministrului Marius Budăi.

„Nu contestăm sancţiunile impuse Rusiei şi oligarhilor săi, dar cerem ca procedurile să fie adaptate corespunzător, astfel încât să nu blocheze salariile oamenilor şi nici activitatea companiilor care nu au afaceri sau activităţi comerciale cu Rusia!”, mai susțin sindicaliștii.

JCS-Ionel Ivașcu