CARAŞ-SEVERIN – După ce s-au făcut eforturi pentru deschiderea unor centre care să fie cât mai aproape de casele oamenilor, procesul de vaccinare în aceste centre decurge sub aşteptări!
Au fost multe discuţii pe acest subiect, oamenii comentând că trebuie să se deplaseze în alte localităţi pentru a fi imunizaţi, în loc să facă acest lucru în localitatea de reşedinţă sau cât mai aproape. Autorităţile aveau pregătite suficiente centre, săptămâna aceasta fiind deschise încă cinci astfel de locații, respectiv Centrul de Afaceri de la Anina, Căminul Cultural Pecinişca din Băile Herculane, Şcoala Gimnazială 8 din Caransebeş, Casa de Cultură din Oţelu Roşu şi Liceul Tehnologic Mihai Novac din Oraviţa. Potrivit cifrelor însă, mai puţin de jumătate din cei care ar fi putut fi imunizaţi, au făcut acest lucru la Anina, Băile Herculane şi Bozovici.
Subiectul a fost pus în discuţie de către reprezentanţii DSP şi dezbătut în cadrul şedinţei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin. Conform raportării din 15 aprilie, în județul nostru au fost administrate 53.332 de doze de vaccin, din care 21.932 doze de rapel. DSP a constatat că cele trei centre nu sunt folosite la capacitatea la care ar putea fi realizată imunizarea populaţiei, asta în condiţiile în care, totuşi, în celelalte centre procesul de vaccinare decurge în parametri normali. DSP mai precizează că în cele trei centre se utilizează doar vaccinul produs de Pfizer.
În consecinţă, prefectul județului, Cristian Gâfu, face un apel pe această cale către cetățenii județului din aceste zone să se înscrie la vaccinare și, totodată, îndeamnă autoritățile publice locale din aceste UAT-uri să organizeze campanii de informare publică atât în localitățile respective, cât și în zonele limitrofe. De asemenea, reprezentantul Guvernului a reamintit că pentru amenajarea acestor centre s-au cheltuit bani publici și că acestea au fost deschise în folosul cetățenilor, pentru a le asigura posibilitatea de a se vaccina în apropiere de casă.
În comunicatul remis redacţiei de Instituţia Prefectului se reaminteşte că până nu se realizează o imunizare în masă, de peste 70% din numărul de locuitori, pandemia nu poate fi învinsă și sistemul sanitar va continua să fie supus presiunii generate de numărul crescut de cazuri și de numărul tot mai mare al pacienților care dezvoltă forme medii sau grave ale bolii și necesită internarea.
JCS-Alexandra Gorghiu