REȘIȚA – Acesta pare unul foarte încărcat, cu proiecte ambițioase și spectacole pentru toate categoriile de public, inclusiv pentru minorități.
După ce a făcut cunoscută situația instituției pe care a preluat-o cu doar o lună în urmă și a anunțat că în februarie va fi cea dintâi premieră, respectiv „Iaacovi și Leidental“ de Hanoch Levin, noul director al Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu a prezentat în cadrul primei conferințe de presă și celelalte premiere din stagiunea în curs, precum și alte proiecte în care sunt implicați actorii și publicul de toate vârstele. Copiii și tinerii reprezintă publicul țintă pentru teatrul reșițean, acest obiectiv fiind cuprins și în programul său de management pe patru ani: „Vom avea și o premieră pentru copii, tot în februarie, e vorba de piesa „Omul de turtă dulce“ al lui David Wood, va fi o premieră națională pentru că piesa a fost tradusă special pentru teatrul reșițean. Am jucat acest spectacol în Ungaria, regizat de Claudia Novotnyi. Ea trebuia să vină în noiembrie să facem spectacolul pentru 12 decembrie, însă banii au avut altă destinație, deci trebuia să amân. Oricum ea nu va putea să vină în această perioadă, va trebui să caut un alt regizor. Ce am reușit este faptul că tot decorul, butaforia și costumele le vom primi la un preț modic de 50 de mii de forinți, adică undeva la 170 de euro. În realitate, tot decorul a costat 2000 de euro, deci e o afacere bună a teatrului, ne rămâne doar să-l transportăm în ianuarie 2018“.
Urmează repetiții la „O noapte furtunoasă“ de Caragiale, care vor începe în 19 februarie, pentru care s-a bătut palma cu teatrul din Deva, fiindcă va fi o coproducție: „Caragiale era în proiectul meu de management, iar coproducțiile sunt foarte importante pentru că se împart costurile și se dublează numărul de spectatori“. Spectacolul va fi regizat de Mihai Panaitescu, scenografia de Dorothea Iordănescu din Timișoara, iar premiera va fi în 18 martie. Se va repeta la Deva cu doi actori reșițeni, e vorba de Sorin Fruntelată și Florin Ibrași. În aceeași perioadă, la Reșița se va face un Hitchcock „39 de trepte“ în regia lui Johannes Lang din Nurenberg: „Spectacolul s-a mai jucat acum câțiva ani la Teatrul Nottara și vă pot spune că e un spectacol genial. Pentru 25 martie este programată premiera, deci înainte de Paște. Dealtfel, toate aceste premiere sunt rețetă sigură, pentru că s-au jucat în Ungaria cu un succes fantastic“ a dat asigurări Ionescu.
Proiecte ambițioase care implică publicul
Împreună cu Ana Maria Cizler, el va începe să și joace, în calitate de actor, în piesa „Ce drog mi se potrivește“ de Kai Hansel, proiect ce vizează exclusiv școlile: „ Acum facem publicul de peste zece ani. Dacă n-avem public peste zece ani înseamnă că am avut un management prost la Reșița. Acest tip de piese se adresează liceenilor, fiind scrise special pentru școli. Nu sunt spectacole adaptate, se joacă în școli și este în vogă curentul în toată Europa“.
Pe lângă acest spectacol, care este un manifest antidrog, tot pentru școli, dar pentru copii de vârstă mică, va începe proiectul „Teatrul în valiză“, premierele fiind programate până la Paște. Pe 31 martie va fi o seară „Nichita Stănescu“, iar pentru centenarul Unirii și nu numai, sunt pregătite două surprize după discuțiile avute cu regizorul Ștefan Iordănescu: „El este coordonatorul unui proiect național dedicat centenarului Unirii, care e susținut de Ministerul Culturii și care se va realiza cu Teatrul din Arad, cel din Botoșani, din Râmnicu-Vâlcea și, probabil, cu Teatrul „Bulandra“, la care se alătură și Teatrul de Vest din Reșița. „Tot cu Ștefan Iordănescu am vorbit pentru o premieră după Paște, probabil în prima săptămână a lunii iunie. Este vorba de un proiect care se realizează în toată Europa, teatru documentar. Regizorul vine cu o echipă mică, respectiv un scenograf, doi actori și un autor, care merg pe stradă și intervievează oamenii locului. Am făcut parte dintr-un asemenea proiect când eram student și s-au luat interviuri pe stradă despre Revoluție. A fost prima docudramă care s-a făcut în România de către o echipă din Marea Britanie, cu actori de la Royal Shakespeare. Noi eram personaje în piesă, s-a scris un text și s-a jucat piesa în toată Europa. Și la aici vom încerca să realizăm un asemenea teatru documentar despre Reșița, în care oamenii vor vorbi despre ei și despre problemele locului. Se va naște o dramaturgie locală și se va face un spectacol“.
Acestea sunt proiectele până la intrarea în vacanță și, tot ca o noutate, se va realiza o ministagiune înainte de vacanță. Timp de trei – patru zile, se vor juca toate producțiile din această stagiune, mai precis, doar ce se va realiza din ianuarie 2018. Vor veni și critici de la București, care vor evalua producțiile pe parcursul ministagiunii, iar la sfârșit se va acorda un premiu simbolic celui mai performant actor. „Este vorba despre o autoevaluare, a precizat Ionescu, iar premiul – probabil o statuetă din bronz – este menit să-i motiveze pe actori. Mi-aș dori foarte mult ca actorii să fie într-o stare de competiție, în primul rând cu ei înșiși, dar și cu colegii, o competiție pozitivă, desigur“.
Spectacole pentru minorități
Având în vedere relațiile foarte bune pe care noul director al Teatrului de Vest le are cu teatrele minorităților din Timișoara, dar și cu cele din Pecs – Ungaria, el va încerca să aducă la Reșița pentru publicul vorbitor de limbă germană, sârbă, croată și maghiară, spectacole în limbile minorităților. În acest sens el a încheiat deja parteneriate cu Forumul German, UDMR și Uniunea Sârbilor, care vor asigura publicul, urmând să fie programate câte două spectacole pe an pentru minorități. În februarie va fi primul spectacol pentru minoritatea germană, care s-a mișcat cel mai repede și a dat asigurări că va organiza o sală plină. Așadar în decurs de o lună, Florin Gabriel Ionescu a întocmit un program atractiv, ambițios, dar și foarte încărcat pentru teatrul și publicul reșițean deopotrivă, sunt multe noutăți care vor stârni, cel puțin, curiozitatea , vor dezmorți trupa și, cel mai probabil, vor aduce, în sfârșit, oamenii în sala de spectacole.