Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Doi dintre pereţii care aparţin uzinei TMK Reşiţa prind culoare datorită unei picturi realizate de pictorul Marian Truţulescu. Lucrarea reprezintă un dragon de foc care compune pe întreaga lungime a peretelui o imagine pe orizontală, într-un singur registru!

Peretele pe care se pictează deja se află în imediata vecinătate a Liceului Tietz. Pictura este dedicată celor 250 de ani de industrie la Reșița, dar se vrea și o transpunere care să ofere locației un aspect atrăgător.

Dragonul de foc reprezintă simbolic ideea de putere și energie, un aliat puternic care îți călăuzește drumul. Este prin transpunere conceptuală imaginea unei industrii care a adus urbei de-a lungul anilor beneficii și a ajutat la formarea unei ideologii, a unei creșteri exponențiale nu doar industriale, ci și la nivelul economic, cultural și social. Deși poate fi ușor asociat laturii mistice, spirituale, dragonul este reprezentarea fictivă a continuității, a puterii de reușită și tăriei de caracter. Flăcările care sunt aruncate de către acesta reprezintă focul nestins, oțelul incandescent, procesul de topire a metalului. Corpul dragonului are carnația unui cuptor încărcat de lava incandescentă, iar coada sa întruchipează șarja proaspăt scoasă din laminor. Dragonul înaripat se ridică parcă din pământ la fel cum pasărea Phoenix renaște din propria cenușă, dând astfel impresia unei regenerări, o calitate a celor hotărâți și invincibili. Fondul, compus din elemente ce reprezintă furnalele și piese componente ale uzinelor, conține un degrade larg de nuanțe care trec de la cald la rece tocmai pentru a sugera ideea de complementaritate. Șarja de oțel sugerată prin coada dragonului oferă prin mișcarea torsionata a volumului său aspectul dinamic al vieții. Este ca și o cardiogramă, pulsația vieții pe un ecran gri, sugerând o legătură simbolică cu spațiul unde trăiește. Dragonii de foc sunt protectorii omenirii, ei provoacă curiozitatea și viziunile. Aceștia trăiesc în neant, putând fi văzuți doar cu ajutorul imaginației și sunt în acord cu înțelegerea noastră spirituală. Metafora fluxului vieții ce arde necontenit poartă numele de FIRe“, susţine cunoscutul artist reşiţean Marian Truţulescu.

JCS-Nina Curiţa