Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Timp de două zile, în 5 şi 6 februarie, la Centrul de Tineret Mansarda Reșița a fost organizat un curs pentru Arta Înnodării Firelor (sau într-un cuvânt macramé)!

Probabil prima dată când auziți de macramé, gândul va duce direct la mileul de pe televizorul bunicii, la obiectele decorative ce le aveam cu toții răsfirate prin casă sub bibelouri. Tehnica înnodării firelor a reînviat în ultimii ani într-o formă de expresie modernă, transpusă în anii noștri într-un stil în care se creează diverse obiecte decorative pentru casă.

Dintre toate meșteșugurile, pentru tehnica macraméului nu îți trebuie ac, croșetă sau alt instrument pentru înnodarea firelor – ci doar propriile mâini, cunoștințe despre 2-3 noduri, puțină creativitate. Cei 15 participanţi la workshop au învăţat nodurile cele mai utilizate în acest meșteșug, cu care ulterior vor putea crea nenumărate alte obiecte, au făcut decoraţiuni din macramé cu un aer modern.

Cea care a ţinut cursul este Florina Bobar, reșițeancă, tânăr antreprenor care trăiește în Timișoara, de 15 ani voluntar cu experiență al Centrului de Voluntariat Reșița. Pentru acest curs a venit la Reșița cu un obiectiv clar: „să inspire alți tineri să exploreze domenii noi, să-și caute noi pasiuni, să nu le fie frică de încercare”. Florina Bobar i-a ajutat pe cei prezenţi să înveţe ce înseamnă arta de a înnoda șnurul și cum se poate transforma șnurul în obiecte decorative sau utile.

„Există diferite noduri ce trebuie învățate, dar cu ajutorul Florinei totul a fost mai simplu decât părea.Timp de două zile am lucrat ușor și distractiv și am plecat acasă cu un curcubeu, cu o frunză, o tapițerie cu inimă (că tot se apropie Ziua Îndrăgostiților) și o lucrare cu ciucuri uriași. Vom continua şi cu alte modele, toate au un început!“, ne-au spus cei de la Centrul de Tineret Mansarda.

JCS-L.A.