Caraş-Severin, Romania

BREBU NOU – În pofida zvonurilor contradictorii şi a intenţiilor de a submina importanţa evenimentului, directorul acestuia este optimist.

Departe de a cânta prohodul manifestării ce atrage an de an tot mai mulţi amatori ai genului, în acest an numele artiştilor care vor urca pe scena din Poiana Lupului vor şi mai sonore.

„În general, duc la bun sfârşit ceea ce încep, deşi, la un moment dat, situaţia părea insurmontabilă. Nici acum nu stăm pe roze, dar, cu mult sprijin de la Bucureşti şi de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, va fi, probabil, cea mai reuşită şi mai importantă ediţie de până acum. Ţinem cont că e vorba de ediţia a XVIII-a, când «dăm jos chipiul şi aruncăm matricola» pentru a ajunge la deplină maturitate. Anul acesta, ediţia va reprezenta cel mai bun festival european, cu câte patru concerte zilnic, cu artişti de prim-plan mondial. Sunt şi zile în care nu avem artişti români, dar suplinim prin nume importante, de la proiectul româno-american cu Mircea Tiberian, cel finlandez cu solista Elena Mândru (premiul I la Montreux), româno–ungar cu Pedro Negrescu şi grupul Jazzybit din Timişoara”, a precizat, joi, la Reşiţa, directorul festivalului, Marius Giura. Vedetele incontestabile ale ediţiei vor fi cei de la The Crimson ProjeKCt alături de Dave Douglas, Adam Baldych şi alte surprize.

„Vom avea un recital de acordeon cum n-a mai fost în România în condiţii acustice deosebite şi asta va implica nişte investiţii serioase. În premieră anul acesta, cele două biserici din Văliug şi Brebu Nou vor intra în circuitul festivalului, fiecare găzduind câte trei concerte, la ore diferite. Mai mult, vor fi organizate concerte şi în locul unde s-a născut festivalul. Evenimentul similar care se va desfăşura aproape în paralel, în Timişoara, nu poate concura nici cu tradiţia nici cu valoarea celui de la Gărâna“, a mai adăugat Giura.

Flavius Rotariu