REŞIŢA – Prezent duminică, 29 martie, la târgul agricol de primăvară din comuna Răcăşdia, Valeriu Tabără ne-a vorbit despre ridicarea cotelor de lapte şi efectele sale.
După eliminarea cotelor de lapte, măsură ce va fi introdusă în toate ţările din Uniunea Europeană începând cu 1 aprilie, fermierii români vor fi puşi în faţa unei situaţii extrem de dificile şi a unei concurenţe neloiale din partea ţărilor vecine, este de părere fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent duminică, 29 martie, la târgul agricol de primăvară din comuna Răcăşdia. Deşi mărturiseşte că în trecut, când încă se mai afla la şefia ministerului, i-a pus în gardă pe fermieri în privinţa schimbărilor şi a efectelor ce urmau să apară după 1 aprilie 2015, nu s-a luat nici o măsură concretă în această privinţă.
„Cu mici excepţii, România va fi cu siguranţă afectată de această măsură, pentru că fermierii noştri nu sunt foarte bine organizaţi. În al doilea rând, majoritatea prelucrătorilor de lapte de la noi sunt firme străine sau multinaţionale. Din păcate, acel ordin din februarie 2005, în urma căruia s-au închis foarte multe unităţi mici de prelucrare a laptelui, inclusiv în Caraş-Severin la Teregova şi în alte câteva locuri, a avut consecinţe negative asupra a ceea ce înseamnă prelucrarea laptelui local sau microregional, afectând, de asemenea, produsele cu iz local şi regional. Mie îmi pare rău că s-a ajuns aici, pentru că atunci când eu am plecat din minister am avut o întâlnire cu marii crescători şi cu reprezentaţii federaţiilor pe această temă şi i-am pus în gardă pentru a fi pregătiţi în momentul în care aceste cote se vor ridica. Din păcate nu s-a făcut nimic, iar de la 1 aprilie crescătorii noştri se vor întâlni cu o situaţie extrem de dificilă, inclusiv cu o concurenţă absolut neloială, după părerea mea, care vine din ţările vecine, Polonia şi Ungaria“, a declarat Valeriu Tabără.
Fostul şef de la Agricultură consideră că subvenţiile nu pot fi crescute în sectorul zootehnic însă o mână de ajutor pentru fermieri ar putea veni din partea viitorului PNDR. „Subvenţiile nu pot fi crescute pentru că noi trebuie să ne înscriem în regulile europene, dar un control mai sever la frontieră, la tipul de lapte, ar putea ajuta. Poate că ar trebui să se găsească nişte elemente de stimulare pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea microprelucrării locale. Asta înseamnă să caute în PNDR acea măsură care ar putea dezvolta aceste unităţi de prelucrare. Din păcate, nu sunt foarte stimulate aici. Trebuie găsite deci acele punctaje în care să le dai şi crescătorilor dar, în acelaşi timp, şi celor care fac asociaţii şi îşi fac unităţi de prelucrare. Am văzut că şi în Caraş-Severin au început să se facă. E timid, dar este ceva mai bine. Asta înseamnă că acele zone ar putea valorifica local o mare parte din producţia de lapte pe care o deţin şi ar putea obţine şi produse de execelentă calitate“, a concluzionat Tabără.