Poate pentru că şi-au dat seama că nu au de ales, sindicatele, mai exact Federaţia Educaţiei Naţionale, cer Guvernului şi Ministerului Educaţiei pregătirea unui proiect de ordonanţă de urgenţă care să prevadă măsuri pentru diminuarea consecinţelor reducerii celor 15.000 de posturi din educaţie, care va duce implicit şi la disponibilizări de personal.
„FEN solicită ca angajaţii din învăţământ care vor fi concediaţi să primească salarii compensatorii, precum şi venituri garantate la nivelul salariului mediu net pe economie, pentru cel puţin doi ani, deoarece măsura Executivului se încadrează clar în ceea ce se numeşte «disponibilizare colectiv㻓, informează Marian Apostol, liderul Cartel Alfa Caraş-Severin.
Sindicaliştii par să aibă argumente destul de solide, întrucât salariaţii din învăţământ care îşi vor pierde posturile s-au specializat numai în acest domeniu şi le va fi greu să-şi găsească o altă slujbă. „Considerăm că o perioadă de doi ani asigură timpul necesar pentru o posibilă reconversie profesională. Executivul are o obligaţie morală faţă de disponibilizaţi, care trebuie trataţi ca şi ceilalţi angajaţi ai statului, ce beneficiază de aceste măsuri de protecţie socială“, sunt de părere sindicaliştii.
FEN solicită ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, ca la prima întâlnire pe care o va avea cu sindicatele să vină cu o propunere legislativă în sensul celor solicitate. În condiţiile în care ministrul Educaţiei nu va accepta negocierea unor măsuri reparatorii pentru disponibilizaţi, FEN nu va mai participa la luarea deciziilor privind aplicarea OUG nr.114/2009.
Anca Preda
[email protected]