Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru a evita accidentele rutiere sau apariţia oricăror alte incidente nedorite la volan, este bine să nu plecăm la drum fără a-i face maşinii o revizie tehnică.

Sfârşitul de noiembrie şi prima zi a lunii decembrie ne-au adus precipitaţii mixte şi, în unele zone ale judeţului, polei. Cum la munte a căzut deja şi prima ninsoare, nu este exclus ca, în zilele următoare, zăpada să-şi facă simţită prezenţa şi în zonele joase de relief. Aşadar, atenţie şoferi, înainte de a porni la drum, nu uitaţi să vă echipaţi maşina cu anvelope de iarnă, asta dacă nu aţi făcut-o deja. Amenzile pentru cei care circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără cauciucuri de iarnă riscă amenzi cuprinse între 720 şi 1.600 de lei. Iar dacă sancţiunile nu vă sperie, atunci poate ar trebui să vă gândiţi că, odată ce urcaţi la volan, sunteţi responsabili şi pentru viaţa celorlalţi participanţi la trafic. Să vedem însă cât ne costă echiparea autovehiculului pentru sezonul rece şi cât de mult au crescut preţurile faţă de 2013. Dacă vorbim despre anvelope, tarifele nu diferă faţă de cele de anul trecut, spun furnizorii locali.

Iată care sunt preţurile medii pentru câteva mărci de autoturisme pe care le vedem frecvent pe străzile Reşiţei. Un set complet de anvelope de iarnă pentru un autoturism Dacia Logan costă 920 de lei, iar pentru un Matiz – 640 de lei. Cauciucurile 195/65 R15, dimensiune care se potriveşte pentru mai multe mărci (printre care Skoda, Seat sau Volkswagen), costă 279 de lei bucata, în timp ce anvelopele cu dimensiunea 185/75/16 C, folosite de microbuze, costă 420 de lei bucata. Pentru evitarea derapării şi împotmolirii în zăpadă, şoferului nu trebuie să-i lipsească din maşină lanţurile de iarnă. Astfel, un set de două lanţuri costă între 79 şi 100 de lei pentru o maşină mică şi pot depăşi 200 de lei în cazul autovehiculelor de mare tonaj. „Zăpada este periculoasă şi înşelătoare, şi nici cel mai bun şofer, cu cea mai bună maşină, nu poate evita un derapaj dacă nu este echipat cum trebuie. De aceea este bine să ne schimbăm anvelopele de vară cu cele de iarnă. Şi nu numai două, aşa cum obişnuiesc unii şoferi, ci pe toate patru. Pentru şi mai multă siguranţă, le recomand şoferilor să nu îşi cumpere cauciucuri second-hand, oricât de atrăgător ar fi preţul lor, pentru că unele dintre ele sunt depăşite ca şi durată de viaţă“, ne-a declarat Paula Gorgan, care administrează un service şi un magazin de piese auto.

Pe timp de iarnă, şoferului nu trebuie să-i lipsească nici soluţia pentru parbriz. Aceasta trebuie să fie suficient de concentrată pentru a rezista şi la temperaturi de -20 de grade Celsius. Cinci litri de concentrat costă între 15 şi 17 lei, iar pentru un litru de antigel şoferii plătesc între 10 şi 30 de lei.

Conducătorii auto mai au nevoie de spray pentru yală (8 lei) şi pentru pornire (17 lei), de un stick pentru ungerea chederelor (20 lei) şi de o racletă (3-15 lei). Foarte important pentru şoferii care fac drumuri lungi este să aibă mereu asupra lor un săculeţ cu antiderapant, pe care să-l împrăştie în cazul în care rămân înzăpeziţi, precum şi o lopată.