Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi sezonul viperelor este în toi, iar spitalele din judeţ au făcut comandă de câteva săptămâni, serul salvator nu va veni decât în caz de urgenţă!

Odată cu relaxarea măsurilor de protecţie împotriva noului coronavirus, cărăşenii au început să iasă tot mai des în natură, pentru a respira aerul proaspăt al libertăţii. Drumeţiile în mirificul Banat de Munte sunt, însă, pe cât de frumoase şi sănătoase, pe atât de periculoase în această perioadă, din cauza viperelor, mai ales în zonele calcaroase. Că şerpii, în general, s-au înmulţit peste măsură în ultimii ani şi că oamenii se trezesc cu ei în oală, în dulap, în pat, în maşină, dăm peste ei chiar şi în Reşiţa, nu mai e o noutate, deşi ar fi trebuit găsită o soluţie pentru reducerea, dacă nu stârpirea lor.

Pentru muşcăturile de viperă însă, nici un spital nu are în momentul de faţă serul salvator: „Societatea Unifarm a Ministerului Sănătăţii, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, Daniel Botgros, este singura abilitată să distribuie ser antiviperin. Ei s-au angajat ca în momentul în care avem vreun caz, să furnizeze serul în decurs de câteva ore, deci în timp util pentru a salva viaţa respectivă. În momentul acesta, toate spitalele din Caraş-Severin, exceptând Oţelu-Roşu, care n-a solicitat fiindcă n-a avut niciodată cazuri, au făcut solicitări de mai multă vreme, dar acestea nu au fost onorate fiindcă Unifarm-ul nu are ser pentru toată lumea. Există, totuşi, acest angajament din partea lor, că-l vor da la nevoie. Serul antiviperin este foarte scump şi nici nu se găseşte“.

JCS-Alexandra Gorghiu