Caraş-Severin, Romania

Anul trecut, în Caraş-Severin, un număr de 15 cabinete medicale paraclinice au avut încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. Sumele pentru care au fost semnate contractele, la 1 mai 2010, variau între 3.098,53 lei şi 180.121,15 lei. Dar cum în sistemul sanitar gratuit din România cam totul este pe bani, aşa se întâmplă în aceste zile în judeţ şi cu analizele medicale.

Căutând analize gratuite…

Printr-o astfel de situaţie a trecut Mariana Gruia, care, în baza unor trimiteri de la medicul de familie, încerca să găsească un laborator care să facă analizele gratuit pentru cei trei copii ai săi. Femeia s-a izbit de acelaşi refuz, motivat de lipsa banilor. „Ca să pot face analizele copiilor mei am nevoie de cel puţin 250 de lei, în condiţiile în care familia noastră are un venit de 800 de lei lunar. Pentru ce i se reţine soţului meu contribuţia la sănătate dacă nici măcar copiii nu au nimic gratuit?“, spunea femeia.

În Reşiţa, la un singur laborator am mai găsit „ceva fonduri“, restul oferindu-ne acelaşi răspuns negativ. La fel şi la Bocşa sau Oţelu Roşu.

Anca Preda