Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Nu e vorba de o glumă, ci de grave acuzații de fals și uz de fals, în urma cărora Spitalul Județean ar fi cerut aproape 3 milioane de lei, pentru renumita stație de oxigen „catastrofă“!

Un proiect de care se dezice toată lumea revine în actualitate acum, după ce fapte grave s-ar fi petrecut în urmă cu mai bine de un an, fără ca nimeni să le sesizeze. Vorbim despre deja celebra stație de oxigen catastrofă (AMANUNTE AICI), de la Spitalul Județean sau, mai bine zis, despre instalațiile care deservesc atât Staționarul I, cât și Staționarul II. Proiectul ar data din 2021-2022, de pe vremea managerului Alina Stancovici, și chiar dacă aparatura nu era conformă, finanțarea fiind europeană, s-au făcut demersurile pentru a acoperi paguba județului cu banii Europei. La finele anului 2023, când exista presiunea pierderii banilor europeni pentru că lucrurile, fie ele și proaste, nu erau încă gata, s-ar fi folosit semnătura electronică a Alinei Stancovici, care nu mai era manager de vreo 7 luni, după cum spune Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Covidul ne-a adus finanțarea

„E vorba despre 2 milioane de lei pe care Spitalul Județean de Urgență din Reșița trebuie să-i înapoieze, pentru un proiect la care Consiliul Județean nu a fost partener, a declarat șeful județului. Este un proiect al Spitalului Județean, despre consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid 19 de către SJUR, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Pentru că se apropia data de sfârșit a implementării acestui proiect, la nivelul spitalului s-a luat o decizie, însă în acest moment nimeni nu știe nimic. S-a luat o decizie de a se grăbi recepția pentru Lotul 5, stația de oxigen la Staționarul I și II. Ca ulterior să recunoască cei de la spital, într-o adresă, că de fapt nu s-a făcut nici recepție, dar mai mult decât atât, solicitarea de finanțare, pe o sumă mai mare, de aproape 3 milioane de lei, a fost făcută la sfârșitul anului 2023 cu semnătura electronică a dnei Alina Stancovici, aceasta nemaifiind director la spital din urmă cu 7 luni. Cu siguranță nimeni nu a știut ce s-a întâmplat. Există poate și varianta ca semnăturile să se pună singure pe documente. Lăsând la o parte faptul că s-a pierdut o sumă importantă și banii trebuiesc returnați, din câte știu nu au fost plătiți pentru realizarea stației de oxigen, dar s-a făcut și un fals! Îl mandatăm pe directorul spitalului să înceapă demersurile legale pentru a vedea cine se face vinovat de acest lucru. Nu sunt adeptul plângerilor penale, nici acum nu am urmărit o vânătoare de vrăjitoare, dar totuși este vorba despre o sumă foarte mare și despre o faptă deosebit de gravă: fals și uz de fals.“

Cine cunoaște circuitul banilor

Evităm să prezentăm scuzele oficiale despre faptul că aleșii județului n-ar fi știut de problemele cu oxigenul de la Județean. Mai ales că banii au ajuns în buget, au fost cheltuiți, iar acum există ca excedent, gata de rambursat. Folosind arhiva CAON (AMANUNTE AICI), ne putem aminti că liberalul Mircea Teodorescu a propus alocarea a 45.200 de lei, din excedentul bugetar județean, pentru înlocuirea integrală a stației și instalațiilor de oxigen de la ATI (Staționarul I) și Neurologie (Staționarul II). Iar propunerea a fost aprobată de toți aleșii județului. De toate culorile. Nu știm însă dacă a fost sau nu vorba despre o dublă finanțare, peste cea europeană.

Mai mult decât atât, consilierul județean Ioan Crina a descâlcit puțin ițele problemei, precizând că, în decembrie 2023, cei de la spital „au făcut cerere de finanțare și au primit banii de la minister, noi i-am consumat până la sfârșitul anului, programul s-a încheiat. Ministerul i-a cerut înapoi, banii acum există dar noi ne-am trezit cu două stații de oxigen care sunt recepționate, va trebui să le plătim! 500 și ceva de mii de euro. Sigur, sunt înregistrate la spital, stații de oxigen care nu fac oxigenul la puritatea care trebuie și efectiv aparatele nu funcționează! Stațiile astea nu mai sunt valabile tehnic de mult timp în lume. Cineva le-a găsit, a dat niște bani pentru ele și le-a pus la noi.“

Cei care au greșit vor plăti!

„Iată că s-a folosit semnătura electronică a fostei directoare pentru o lucrare pe care, în acest moment, eu o consider ca neconformă, dar vom vedea ce se întâmplă în viitor. Cu siguranță nimeni n-o să știe nimic, m-am obișnuit cu astfel de scuze.“, a adăugat șeful județului, care mai spune că la fel s-a întâmplat și cu vechiul RMN, care a fost scos din spital și nimeni n-a știut nimic. „Cred că toată lumea știe cum arată un RMN, nu este un stetoscop să-l iei în plasă și să pleci cu el! Dar eu cred că se va vedea ce s-a întâmplat acolo. Eu îmi doresc ca aceste lucruri să nu se mai întâmple! Mai devreme sau mai târziu se vor descoperi! Pentru că nu vom lăsa lucrurile să meargă într-o astfel de direcție, iar cei care au greșit vor plăti!“

Rămâne totuși întrebarea de ce ministerul a plătit banii pe semnătura cuiva care nu mai era manager? Și de ce județul trebuie să plătească pentru o țeapă, o înșelăciune până la urmă, în loc să returneze, aparate medicale depășite din punct de vedere tehnic, inutilizabile, nevandabile în altă parte?

Între timp, mandatul de manager al lui Librimir a fost prelungit, iar șeful județului promite organizarea unui concurs. Și a fost tranșant vizavi de vreo posibilă reușită în instanță a fostului manager: „Dna Stancovici, chiar dacă ar câștiga, mandatul dânsei a expirat!“

JCS-A.M.

1 Comentariu

  1. mecmesin Reply

    Silviu nu e adeptul plângerilor penale, nici a vânătoarii de vrăjitoare, el arunca cu vorbe dar e baiat bun si nu face plangeri ca altii(psd-istii stiu cine). Este vorba despre o sumă foarte mare și despre o faptă deosebit de gravă: fals și uz de fals.“ zice Silviu dar nu acuza pe nimeni, s-au dus, s-au dus, cum s-au dus atatea in judetul asta parca blestemat. Daca mai exista o farama de judecata la procurorii din Caras, maine ar trebui sa se autosesizeze pentru ca Silviu se presupune ca nu e orice prost care debiteaza prostii iar ce spune e un caz clasic de subminare si spoliere a economiei de stat fapte pentru care pe vremea lui Ceausescu primeai glontul. Te intrebi de ce oamenii regreta vremurile alea, iar raspunsul e ca a devenit atat de banal sa furi fara urmari tara asta incat exasperarea oamenilor la neimplicarea autoritatilor a atins cote alarmante. Sa furi mai mult decat psd-istii e o acuzatie ciudata in gura unui om creat de Mocioalca si pot sa pun pariu ca faptele nu vor fi cercetate iar cei implicati sunt convins ca au multe increngaturi cu socialistii.

Adaugă comentariu