Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Marți, 23 august, s-au împlinit 38 de ani de la inaugurarea unui simbol al „Cetăţii de foc“: fântâna cinetică din Centrul Civic, opera maestrului Constantin Lucaci!

Acum 38 de ani, pe data de 23 august, în centrul municipiului Reşiţa se inaugura fântâna cinetică, o creaţie a marelui artist bănăţean Constantin Lucaci. În prezent, acest obiectiv se află în plin proces de reabilitare.

„Se împlinesc 38 de ani de la inaugurarea fântânii cinetice din Centrul Civic al Reşiţei. Fântâna, simbol al «Cetății de foc» de pe Bârzava, este opera reputatului artist plastic bănățean Constantin Lucaci, care a realizat 9 astfel de fântâni cinetice în ţară, diferite ca mărime, dar din oțel inoxidabil aflat în mişcare, în oraşele: Constanţa (1971), Drobeta Turnu Severin (1979), Vaslui (1981), Reşiţa (1984), Brăila, cu o cascadă de trei fântâni (1988-1992), Giurgiu (2000) și Alba Iulia (2007). Construită în secret în hala fostei Fabrici de Locomotive a Uzinei Constructoare de Mașini, fântâna din Reşiţa este compusă din două părţi, una fiind alcătuită din 6 elemente şi una dintr-un singur picior cu mai multe braţe. Pe talerul mare se afla un produs marca U.C.M. Reşiţa: un butuc de turbină Kaplan ce seamănă cu un furnal. Piesa de 7 m înălţime se joacă cu apa, fiind capabilă să o arunce până la o înălțime de 15 metri. Începând cu vara anului 2022, fântâna cinetică din Reșița a intrat într-un amplu proiect de reabilitare finanțat de către Primăria municipiului. Laureat al premiului Herder în 1984, decernat de Universitatea din Viena pentru întreaga activitate, bucurându-se totodată de numeroase premii și distincții, Constantin Lucaci (n. 7 iulie 1923, Bocșa Română, Caraș Severin – d. 20 iulie 2014) a fost profesor de sculptură, membru al Fondului Plastic, membru U.N.E.S.C.O., Secretar al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici şi s-a bucurat de apreciere în țară și străinătate. El este cunoscut mai ales pentru fântânile cinetice pe care le-a realizat, precum și pentru sculpturile monumentale în piatră și oțel, respectiv pentru diferite ansambluri monumentale combinate, inclusiv al acelora de tipul fântânilor cinetice monumentale. Din anul 2012, la Bocşa, localitatea natală a sculptorului, a fost deschis «Muzeul Constantin Lucaci», muzeu care cuprinde 17 lucrări din oţel inoxidabil grupate sub titlul «Spaţiu şi Lumină«. O sculptură a sa, «Dialogul undelor» (lucrare de aproape 12 metri înălţime), este din 1972 emblema Televiziunii Române. De fapt, în curtea TVR-ului se găsesc în total 7 sculpturi ale maestrului Constantin Lucaci. Din 2008, Constantin Lucaci a fost Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin“, au precizat reprezentanţii Muzeului Banatului Montan din Reşiţa.

JCS-N.M.

Foto: Muzeul Banatului Montan