Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Tribunalul Caraș-Severin a admis deschiderea procedurii generale de faliment împotriva Laminorul Danube Mettallurgical Enterprise S.R.L Oțelu Roșu!

Hotărârea instanței, pronunțată miercuri după câteva amânări, dă satisfacție în primul rând celui care a cerut deschiderea falimentului debitorului, King Security S.R.L. din Dumbrăvița, unul dintre cei 24 de creditori ai întreprinderii mai cunoscute sub numele de „combinatul din Oțelu Roșu“. Hotărârea nu este definitivă și, probabil, va fi atacată în termen de către cei care „încearcă cu dinții să stea acolo și să o dezmembreze, să o taie“, după cum îi descria recent prefectul județului, Ioan Dragomir.

În esență, instanța a dispus „începerea procedurii generale a falimentului debitorului“ LDME, desemnarea în calitate de lichidator judiciar provizoriu a Consorţiului Estconsult IPURL, Solvens SPRL şi LD Expert Grup SPRL (actualul administrator judiciar), precum și „dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului“. Totodată, a fixat data de 26 august 2024 ca termen maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii.

Chiar dacă va rămâne definitivă, decizia nu ar trebui echivalată, totuși, cu repornirea activității de la Oțelu Roșu, ci doar cu un nou pas în această direcție. Asta, deoarece diferența între „insolvența“ care dă șansa firmei de a se redresa prin reorganizarea activității în baza unui plan concret și „faliment“ este una substanțială, întrucât acesta din urmă vizează lichidarea a ce a mai rămas din capitalul debitorului în vederea acoperii datoriilor. Iar despre cât a mai rămas și cât ar mai trebui adăugat pentru repornirea producției părerile sunt împărțite. Principalul creditor la ora actuală este Eco Wind Power SRL, una dintre firmele controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, care a cumpărat în primăvară o creanță garantată de peste 123 milioane de lei a ANAF asupra LDME, ulterior achiziționării alteia mai mici, a unei firme, de circa 836.000 lei.

Mai putem reține, din hotărârea intermediară, că Tribunalul „acordă termen pentru continuarea procedurii la data de 14 noiembrie 2024, termen dat în cunoştinţă celor prezenţi şi pentru când se vor cita părţile lipsă“. În ceea ce privește ultimele două dosare, disjunse din cel inițial înregistrat în 11 mai 2022, și acestea au termene mai tomnatice, în 12 septembrie și 3 octombrie.

JCS-Walter Fleck