REŞIŢA – E.On vrea să-şi convingă clienţii să opteze pentru factura electronică, în locul alternativei clasice.
Distribuitorul de gaz a lansat o campanie menită să promoveze factura electronică, echivalentă, potrivit celor de la E.On, cu rapiditatea, eficienţa şi tipul câştigat, un serviciu modern, simplu şi confortabil destinat consumatorilor de gaze naturale.
Toţi clienţii casnici ai companiei pot opta, din această lună, pentru acest instrument cu valoare fiscală. „Faptul că acest tip de serviciu tinde să câştige tot mai mult teren în România este evidenţiat şi de creşterea constantă a numărului de clienţi ai companiei care au optat pentru serviciile online, ajuns în prezent la circa 140.000 de utilizatori. (…) Nu în ultimul rând, am vrea să subliniem faptul că fiecare opţiune pentru versiunea online a facturii înseamnă o mână de ajutor pe care utilizatorii o dau pentru protejarea naturii, prin tipărirea a cât mai puţine facturi“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Reprezentanţii distribuitorului de gaz îi asigură pe clienţi de faptul că funcţionalităţile platformei electronice disponibile au fost extinse, iar serviciul a fost optimizat în vederea introducerii facturii electronice. Iar persoanele care vor opta pentru factura electronică, vor primi, lunar, în căsuţa de poştă electronică, informări legate de emiterea instrumentului, atât pentru gazele naturale, cât şi pentru electricitate, în baza opţiunilor exprimate pe portalul E.On Myline (www.myline-eon.ro).
Între timp, furnizorul caută să scape de cheltuielile aferente tipăririi şi transmiterii facturilor, organizând concursuri şi oferind premii. În schimb, oamenii se întreabă cum îşi vor putea plăti datoriile, pentru că actualele automate la care fac plata cer codul de bare sau de cifre existente pe facturi. Ceea ce presupune, în cazul facturilor electronice, fie notarea codului numeric pe hârtie, fie imprimarea facturii sau doar a codului de bare. Există totuşi posibilitatea achitării on-line, cu cardul, însă operaţiunea presupune un „comision unic“, care „include plata cu cardul şi transferul bancar“. În funcţie de site-ul ales, acest comision fie este ascuns, fie ajunge undeva la 5% din valoarea facturii.
În condiţiile actuale, pentru plată, suportul preferat al majorităţii rămâne tot cel clasic, adică hârtia. Totuşi, până când bunica îşi va muta căsuţa poştală pe smartphone – ca să nu mai care factura-n paporniţă când plăteşte la automat –, va mai trece o vreme…
Antoniu Mocanu