Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Capitala Ungariei a găzduit marţi, 19 martie, vernisajul expoziţiei „Morile Banatului“, evenimentul incluzând şi o degustare de bucate tradiționale din Banat, pregătite cu diverse tipuri de făină!

Organizată marţi cu sprijinul Budapesti Román Kulturális Intézet – ICR Budapesta şi cu implicarea voluntarilor Asociaţiei Acasă în Banat, expoziţia „Morile Banatului“ s-a bucurat de mare succes în capitala Ungariei. Cu o participare numeroasă, manifestarea a inclus şi o degustare de produse tradiţionale din Banat, pregătite din mai multe tipuri de făină, servite alături de cârnaţi, ceapă, brânză şi ridichi. Nu au lipsit desertul, adică gris cu lapte şi gem, biscuiţii din trei feluri de făină, şi nici vestita răchie de Banat şi mustul de casă.

„A fost o seară incredibilă la Budapesti Román Kulturális Intézet – ICR Budapesta! Vernisajul expoziției «Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al judeţelor Timiş şi Caraş-Severin» a avut loc marți, seară, în prezența doamnei director a Institutului Cultural Român la Budapesta, Ioana Anghel, a lui Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat, a lui Florin Streza, mulionolog în cadrul Complexului Național Muzeal Astra din Sibiu, a profesorului dr. Ostvath Gabor Daniel, doctor în Etnologie Europeană și Antropologie Culturală, având alături numeroși invitați și oameni curioși să descopere morile din zona Banatului. Cei patru au vorbit nu doar despre cercetarea morilor realizată în ultimii ani în Banat, ci mai ales despre importanța salvării acestor monumente, farmecul și potențialul lor turistic. Invitații au avut parte de o mulțime de informații, atât din partea vorbitorilor, cât și prin vizionarea filmului documentar, dar au avut ocazia să vadă și să simtă diferite tipuri de făină și de semințe, și chiar să încerce să macine cu o moară de mână.

Pentru ca experiența să fie completă, ei au avut parte de o degustare cu bucate tradiționale din Banat, pregătite cu diverse tipuri de făină: două feluri de pâine proaspătă cu făină albă și integrală, de la Moara Horobeta din Cărpiniș, Maya de la Rudăria a pregătit trei feluri de mălai ca la Rudăria și le-a servit cu cârnați, ceapă, ridichi, roșii, brânză. Ca desert, gris cu lapte şi gem sau miere, dar și biscuiți din trei feluri de făină, iar de pe masă nu puteau lipsi răchia sau mustul de casă.“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Acasă în Banat.

Expoziția rămâne deschisă la Budapesta până în data de 9 aprilie, urmând ca în 10 aprilie să fie prezentată în oraşul Szeged.

JCS-Nicoleta Moraru