Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii muzeului reşiţean au ales drept exponat al lunii noiembrie o fotografie alb-negru în format 17,5×12,5 cm, reprezentând Casa Muncitorească, în a doua jumătate a secolului XX!

Aşa cum ne-am obişnuit, cei de la Muzeul Banatului Montan aduc în atenţia publicului cele mai deosebite exponate. Obiectul lunii noiembrie este o fotografie alb-negru a unuia dintre cele mai reprezentative stabilimente cultural-cinematografice din Reşiţa interbelică, Casa Muncitorească. Imobilul, inaugurat în 1936, a avut o capacitate de 888 de locuri, ceea ce a reprezentant la acea vreme, simbolistic vorbind, valoarea unei zile de muncă în trei schimburi, spun reprezentanţii muzeului.

„În 23 aprilie 1922, la inițiativa unui grup de muncitori reșițeni, ia ființă societatea pe acțiuni «Casa Muncitorească Reșițeană S.A.» cu sediul pe Bulevardul Regina Maria, nr. 23, având un capital social de 1.500.000 lei, pe o durată de 50 ani. În 29 aprilie 1941, sediul societății este relocat pe strada Carmen Sylva, nr. 44. Scopul entității a fost acela de a construi un local dedicat activităților culturale, cu denumirea de Casa Muncitorească, care urma să se adreseze în special muncitorilor reșițeni. Locația imobilului era vizavi de terasa restaurantului «Horvath» (redenumit «Mureșul» după naționalizare). Lucrările de construcție au început în 1929 conform planurilor realizate de către Max Müller, arhitectul-șef al Budapestei, originar din localitatea Reșița. Clădirea va fi inaugurată în 1934, iar în 1936 se deschide și sala de spectacole, folosită pentru punerea în scenă a pieselor de teatru sau pentru vizionarea proiecțiilor cinematografice. Capacitatea acesteia era de 888 de locuri, număr simbolic, reprezentând valoarea unei zile de muncă în trei schimburi. Sala a fost împărțită pe două paliere: parter și balcon, fiind dotată cu fotolii rabatabile, pereții laterali erau placați cu oglinzi de dimensiuni mari, iar pardoseala era prevăzută cu mochetă.“, au precizat cei de la Muzeul Banatului Montan.

În 1948, Casa Muncitorească a fost naţionalizată, iar după zece ani a fost dată în folosinţă Întreprinderii Cinematografice Regionale de Stat din Timişoara, care nu a mai întreţinut-o în niciun fel. În 15 august 2002, în jurul orei 3.00, a izbucnit un incendiu devastator care a distrus întreaga clădire.

JCS-Nicoleta Moraru