Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Silvicultura și exploatarea forestieră rămân domeniile cele mai riscante și cu cele mai multe accidente de muncă!

„În domeniile de activitate silvicultură și exploatare forestieră se constată că numărul de accidente de muncă se menține ridicat, lucrătorii implicați în activitățile din parchetele forestiere sunt expuși continuu la o multitudine de riscuri profesionale, unii suferind în urma accidentelor de cele mai multe ori cu implicații deosebit de grave. Suferința pricinuită în urma evenimentelor mortale sau cu incapacitate temporară de muncă se extinde în mare măsură și la nivelul familiilor acestora. Raportat la județul Caraș-Severin, în anul 2021 s-au înregistrat 14 accidentați (din care 9 cazuri de deces și 5 cazuri de incapacitate temporară de muncă) în domeniul de activitate silvicultură și exploatare forestieră“, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Pornind de la riscurile implicate de acest domeniu, în trimestrele III și IV ale acestui an, inspectorii cărășeni de muncă vor derula acțiuni de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere. Aceste activități urmăresc să-i conștientizeze pe angajatori și pe lucrători vizavi de riscurile existente, pentru prevenirea eventualelor accidente, dar și punerea roatelor pe calea legalității, prevenind totodată efectele sociale și economice negative pe care le presupune încălcarea reglementărilor în vigoare. „Grupul țintă al acţiunii de control îl reprezintă agenții economici care efectuează activități de exploatare forestieră și transport tehnologic al masei lemnoase“, precizează ITM Caraș-Severin.

JCS-Antoniu Mocanu