Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă sunt dotate cu tehnologie modernă, în afara unităţilor şcolare, aceste cabinete nu pot fi folosite pentru urgenţele stomatologice!

Asta ar fi fost varianta propusă de primarul Ioan Popa, însă medicul Romeo Dumitrescu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, spune că oricât de bună ar fi fost intenţia primarului de a pune la dispoziţie aceste spaţii, ele nu sunt adecvate: „Domnul primar doreşte să ne dea oricare din cele şapte cabinete şcolare, dar medicii nu vor să se ducă acolo, deoarece nu pot să îndeplinească condiţiile în faţa unor bolnavi cu COVID-19. Noi suntem acum în această situaţie de alertă maximă şi cu o curbă ascendentă de îmbolnăviri, de aceea, nu o să rişte viaţa lor, sănătatea lor şi a familiilor lor. Asta pentru că orice intervenţie, aşa cum am mai precizat, presupune deschiderea bolii, nebulizarea respectivă, o mască şi nişte ochelari, precum şi o bonetă, care nu sunt suficiente. Aceste lucruri le foloseau colegii mei şi înainte“.

Aşadar, rămâne în continuare varianta de a găsi un spaţiu pentru asemenea intervenţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Cu siguranţă, dacă doctor Romy şi-a pus în cap să rezolve situaţia urgenţelor stomatologice pe perioada stării de urgenţă, va dori să găsească, împreună cu managerul Spitalului, Waldemar Murgu, o soluţie şi pe termen lung, post-COVID. Vom reveni și cu părerea unor medici stomatologi care spun că ar lucra și voluntar dacă li s-ar oferi echipamente adecvate de protecție!

JCS-Alexandra Gorghiu