CARAŞ-SEVERIN – Trist, dar real: consumatorii de droguri din judeţ sunt foarte tineri, iar în preferinţele lor predomină canabisul, urmat de substanţele psihoactive noi!
Jurnal CS prezenta zilele trecute situaţia oficială a consumatorilor de droguri din judeţ, pe listă figurând 50 de persoane care au beneficiat de evaluare integrată, 128 – de şedinţe de management de caz, 256 – de şedinţe de consiliere individuală, iar 50 – de un pachet integrat de servicii. Potrivit reprezentanţilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, cifrele sunt în creştere faţă de anii precedenţi.
„Vizavi de un profil al beneficiarului Centrului, o sumară analiză a tiparului de beneficiar al sistemului de asistenţă din 2019 arată un număr crescut de bărbaţi – 39, faţă de 11 femei, dar şi un număr scăzut de minori – 13, comparativ cu 37 de adulţi, după cum ne spune comisarul-şef de poliţie Aurelian Vieru, coordonatorul CPECA CS. Cei mai mulți beneficiari au ca drog principal de consum canabis – 36, urmat de etnobotanice, noi substanţe psihoactive – un număr de 14. Nivelul de studii al beneficiarilor din anul 2019 arată o centrare pe studiile liceale – 39, urmate de studiile superioare – 7 și studiile gimnaziale – 4. Statutul ocupațional, la momentul admiterii în asistență la nivelul Centrului, a fost un alt indicator analizat, astfel: 15 sunt angajați, cu sau fără carte de muncă, 24 sunt elevi şi 11 – fără ocupație“.
Cei mai mulţi dintre cei care ajung la CPECA sunt aduşi acolo de DIICOT (20) sau prin serviciile de asistenţă socială (21), în vreme ce nouă persoane s-au adresat personal, direct centrului. Asta explică şi situaţia juridică a celor în cauză, predominând beneficiarii cu antecedente penale – 20, patru persoane fiind în arest preventiv în momentul admiterii la tratament.
Analizând situaţiile prezentate, putem concluziona că vorbim în mare despre tineri, profilul consumatorului cărăşean fiind cu vârsta de „16-26 de ani. Are cel mult studii liceale, este angajat, trimis de către DIICOT sau Servicii de Asistență Socială. Este cercetat în prezent pentru infracțiuni la regimul drogurilor sau are impusă de instanță obligații și măsuri de supraveghere. Consumă cu preponderență canabis, locuiește cu familia sau într-un centru protejat, nu este căsătorit și nu are probleme psihiatrice“, a precizat Aurelian Vieru.
De-a lungul anului trecut, ca urmare a consumului de substanţe psihoactive, au fost înregistrate şi 24 de urgenţe, „în scădere faţă de 2018, când au fost 27, şi 25 în anul 2017, concluziona coordonatorul CPECA CS. Cifra este oarecum constantă. Referitor la admiterea la tratament ca urmare a consumului de droguri, la nivelul Centrului, în anul 2019 au fost zece situaţii, uşor în creştere faţă de anii trecuţi, cu două cazuri faţă de 2018, respectiv cu trei faţă de 2017“.
Din cele 24 de urgenţe, în 19 cazuri a fost vorba despre adulţi, în cinci – despre minori; 21 bărbaţi, trei femei; ca ocupaţie, cinci erau elevi, iar 19 – persoane fără ocupaţie; opt au fost trimişi la psihiatrie, 14 au beneficiat de tratament în Urgenţe, la Reşiţa sau Caransebeş, iar doi au fost externaţi la cerere; niciunul nu era în stare de arest preventiv; tipul de drog consumat: 16 – canabis, şapte – etnobotanice, unul – cocaină.
JCS-Antoniu Mocanu