Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sătul de scăldătorii în unda lacului și de cei care-și etalează caii putere pe malul râului care curge din Ochiul Beiului, șeful județului vrea să readucă liniștea în peisajul cândva sălbatic!

Județul nostru, aproape uitat de lume, a început să apară serios pe harta turistică după ce câteva locuri de o frumusețe aproape ireală au început să aibă parte de o serioasă publicitate internațională. Lucru foarte bun, am zice, iar asta atrage turism și, în timp, creștere. Atât pentru micii afaceriști, investitori, cât și pentru locurile vizate. Dar ce te faci cu „iubitorii“ de natură sălbatică sau de aer curat, care se scaldă în lac sau își duduie  eșapamentele până în coada Ochiului Bei, uitând că își pot poza mașinile mai bine acasă, printre blocuri.

Ochiul Beiului, situat pe Cheile Nerei, reprezintă un punct de atracție al județului, remarca Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Din localitatea Potoc, după 4 kilometri de drum județean, și mai apoi parcurgând un drum forestier, se ajunge la această frumoasă pată de culoare. Creșterea numărului de turiști și dorința multora dintre ei de a ajunge, dacă se poate, cu mașina până la malul apei, transformă liniștea naturii într-un vacarm nedorit. Drumul îngust pe de altă parte creează disconfort atunci când cei care se întorc de la lac se întâlnesc cu cei care încă nu au ajuns“.

Care ar fi soluțiile pentru a menține turismul, dar pentru a-l dezvolta într-o manieră care să nu aducă atingere locului? „O parcare civilizată la ieșirea din localitate, câteva zeci de biciclete electrice sau normale, vehicule de tipul trenulețelor cu 2-3 remorci pentru pasageri sau câteva microbuze care circulă după un orar prestabilit ar transporta turiștii sosiți și ar reda liniștea traseului până la acest loc minunat, crede președintele CJ CS. Toate aceste demersuri ar putea fi cuprinse într-un proiect cu finanțare europeană. Cu atât mai mult cu cât, în curând, drumul de pământ de la intrarea în țară pe la vama Naidăș, prin Petrilova, va fi pietruit“. Iar pentru a culege câteva impresii direct de la fața locului, Romeo Dunca și-a programat o vizită la fața locului, împreună cu reprezentanți ai Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița și cu cel al WWF.

JCS-Antoniu Mocanu