Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Sâmbătă, 5 octombrie, Episcopia Caransebeșului a marcat trei decenii de la reînființare, printr-o serie de manifestări culturale și religioase menite să celebreze contribuția sa la viața spirituală a Banatului Montan!

Evenimentele au debutat cu dezvelirea busturilor a două mari personalități care au marcat istoria Episcopiei, Mitropolitul Nicolae Corneanu și Episcopul Emilian Birdaș. Busturile, amplasate în fața catedralei din Caransebeș, au fost realizate pentru a omagia rolul acestor ierarhi în reînvierea activității bisericești din regiune.

În cadrul aceleiași zile festive, publicul a avut ocazia să participe la o expoziție foto-documentară, care a ilustrat prin imagini și documente momente cheie din activitatea și misiunea Episcopiei Caransebeșului de la reînființarea sa în 1994 și până astăzi. Expoziția a oferit o incursiune în istoria recentă a eparhiei, punând în evidență proiectele educaționale, filantropice și culturale care au transformat Episcopia într-un centru de referință pentru comunitatea locală.

Un alt moment important al zilei a fost seara culturală, găzduită în sala de festivități a Episcopiei. Programul a inclus un scurtmetraj aniversar, ce a rememorat cei 30 de ani de la reînființare, și un concert de excepție susținut de Filarmonica „Banatul“ din Timișoara. Acest concert a fost un moment înălțător care a adus o notă de solemnitate și bucurie, subliniind legătura strânsă dintre cultură și spiritualitate în viața Episcopiei. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și a adus împreună clerici, credincioși și invitați speciali, care au celebrat nu doar istoria Episcopiei, ci și misiunea sa de a păstra și promova valorile creștine în județul Caraș-Severin. Catedrala Episcopală, unde au avut loc manifestările, a devenit un simbol al continuității și rezistenței credinței în fața vitregiilor vremii, iar evenimentele aniversare de sâmbătă au evidențiat încă o dată importanța acestei instituții în viața spirituală și culturală a regiunii.

La manifestări au participat numeroși reprezentanți ai autorităților locale și naționale, printre care Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin, Ion Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin, Felix Borcean, primarul Caransebeșului, Adrian Dumbravă, managerul Spitalului din Piteşti şi alţii.

JCS-Denis Dutca

Adaugă comentariu